Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Asociația Kolozsvár Társaság – una dintre principalele organizații ale societãții civile maghiare

Asociația Kolozsvár Társaság – una dintre principalele organizații ale societãții civile maghiare

Înființatã în 2003 de un grup de maghiari intelectuali de seamã din Cluj, Asociația Kolozsvár Társaság (în lb. maghiarã ”Comunitatea din Cluj”) face parte din ONG-urile tinere ale orașului.


Cu toate acestea Asociația a reușit sã devinã o importantã organizație a societãții maghiare, promotoare a valorilor culturale și civice. În primele acțiuni Asociația s-a autodefinit ca fiind o organizație civicã, culturalã, care nu promoveazã interese politice. 


                                                             Foto: Horváth László


Cu sediul în Cluj, Asociația a reușit sã se integreze în viața culturalã și civicã prin organizarea unor evenimente culturale care vizau un public mai larg și o tematicã mult mai vastã, (mese rotunde, proiecții, vernisaje, prezentãri de carte), la aceste evenimente participând ca oaspeți și personalitãți din Transilvania, din Europa și chiar și din SUA. 

   
                                                    Foto: Horváth László


Astfel Asociația a reușit sã integreze în activitatea sa o tematicã cu precãdere culturalã (istorie, artã, literaturã, artã plasticã și vizualã). În ultimii ani Asociația și-a fãcut simțitã prezența în comunitatea maghiarã din Cluj prin promovarea unor serii de evenimente culturale (Zilele Maghiare Clujene din august, comemorarea Revoluției din 1956, Sãptãmâna cãrturarã). 


                                                         Foto: Horváth László


Regretatul Kántor Lajos (foto stțnga), președintele Asociației, a avut un rol determinant în inaugurarea Monumentului din 1956 din Parcul Central, locul unde din 2009 încoace s-au organizat festivitãțile comemorative ale comunitãții clujene, legate de 1956.
      

Trebuie menționatã contribuția președintelui recent decedat, criticul literar și scriitorul Kántor Lajos în promovarea Asociației, prin organizarea unor concursuri tematice de artã vizualã, plasticã și literarã dedicate copiilor și tinerilor. 


                                                          Foto: Horváth László

Multe dintre aceste materiale prezentate de-a lungul celor 15 ani, au fost publicate. În ultimii ani Asociația a avut numeroase activitãți la care au participat instituții ale societãții civile și culturale din Ardeal și din Europa, dezvoltând parteneriate fãrã de care comunitatea maghiarã clujeanã nu s-ar putea menține și dezvolta.
Sus