Marţi, 23 Octombrie 2018
Marţi, 23 Octombrie 2018


Civitas / Asociația Kolozsvár Társaság – una dintre principalele organizații ale societății civile maghiare

Asociația Kolozsvár Társaság – una dintre principalele organizații ale societății civile maghiare

Înființată în 2003 de un grup de maghiari intelectuali de seamă din Cluj, Asociația Kolozsvár Társaság (în lb. maghiară ”Comunitatea din Cluj”) face parte din ONG-urile tinere ale orașului.


Cu toate acestea Asociația a reușit să devină o importantă organizație a societății maghiare, promotoare a valorilor culturale și civice. În primele acțiuni Asociația s-a autodefinit ca fiind o organizație civică, culturală, care nu promovează interese politice. 


                                                             Foto: Horváth László


Cu sediul în Cluj, Asociația a reușit să se integreze în viața culturală și civică prin organizarea unor evenimente culturale care vizau un public mai larg și o tematică mult mai vastă, (mese rotunde, proiecții, vernisaje, prezentări de carte), la aceste evenimente participând ca oaspeți și personalități din Transilvania, din Europa și chiar și din SUA. 

   
                                                    Foto: Horváth László


Astfel Asociația a reușit să integreze în activitatea sa o tematică cu precădere culturală (istorie, artă, literatură, artă plastică și vizuală). În ultimii ani Asociația și-a făcut simțită prezența în comunitatea maghiară din Cluj prin promovarea unor serii de evenimente culturale (Zilele Maghiare Clujene din august, comemorarea Revoluției din 1956, Săptămâna cărturară). 


                                                         Foto: Horváth László


Regretatul Kántor Lajos (foto stțnga), președintele Asociației, a avut un rol determinant în inaugurarea Monumentului din 1956 din Parcul Central, locul unde din 2009 încoace s-au organizat festivitățile comemorative ale comunității clujene, legate de 1956.
      

Trebuie menționată contribuția președintelui recent decedat, criticul literar și scriitorul Kántor Lajos în promovarea Asociației, prin organizarea unor concursuri tematice de artă vizuală, plastică și literară dedicate copiilor și tinerilor. 


                                                          Foto: Horváth László

Multe dintre aceste materiale prezentate de-a lungul celor 15 ani, au fost publicate. În ultimii ani Asociația a avut numeroase activități la care au participat instituții ale societății civile și culturale din Ardeal și din Europa, dezvoltând parteneriate fără de care comunitatea maghiară clujeană nu s-ar putea menține și dezvolta.
Sus