Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Civitas / Apropierea româno-maghiară prin… poker-for-fun :)

Știu, nu demult am scris despre geocaching că ajută la apropierea minorității maghiare de majoritatea românească, dar cred: hobbyurile, petrecerea timpului liber împreună cu românii ne apropie de ei. Cred că am numărat bine paginile de pe blogul meu personal: am în jur de paisprezece moduri favorite de a petrece timpul liber, dar totuși nu simt că mă apropii de românii din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Asta pentru că aproape toate hobbyurile mele sunt strâns legate de comunitatea maghiară din capitala Transilvaniei. Este, de fapt, și dovada faptului că unii dintre noi, maghiarii din Cluj, trăiesc într-o lume civică paralelă de cea a majorității. Dar asta este o altă temă, o altă problemă pe care, sper, să o dezvolt pe viitor într-un alt articol.

Să revenim.

Acum 10 ani am câștigat un set de poker la CeBIT, târgul internațional de tehnică de calcul și telecomunicații organizat din 1986 în Hanovra, Germania.

Foarte entuziasmat, am pus bazele unui club de poker-for-fun, adică doar pentru a ne înveseli, a ne cunoaște, a petrece timpul liber împreună. Ei bine, miercuri, 20 decembrie 2017 am sărbătorit cele 3650 de zile de când acest club există. De fapt sunt mai multe zile, pentru că încă din martie 2007 am început să ne jucăm la Cafeneaua Literară Bulgakov.

La început cu colegii din presă, apoi au venit și români, francezi ș.a.m.d. M-a bucurat mult să-l avem pe Gabi, un român-maghiar (sau maghiar-român) care, la un moment dat, a dat un imbold mișcării de poker-for-fun, venind cu idei, dar și cu competență și profesionalism. M-a amuzat faptul că de multe ori i-am adresat întrebări în limba maghiară și mi-a răspuns în românește, sau invers. Un bilingvism desăvârșit. Un lucru bun. Simplu. E atât de simpatic și tolerant, încât de multe ori am vorbit doar românește la masa de poker cu toate că toți ceilalți au fost maghiari. Oricum, așa e și corect și respectuos. Doar că el înțelege foarte bine limba maghiară.

Deci, prin poker-for-fun la apropierea româno-maghiară din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg! :) Blogul nostru aici.

Sus