Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Civitas / „E cool să te faci profesor!” – tineretului maghiar promovează optimismul și bucuria de a fi dascăl

„E cool să te faci profesor!” – tineretului maghiar promovează optimismul și bucuria de a fi dascăl

Organizațiile maghiare de tineret din Ardeal cooperează tot mai eficient cu societatea civilă maghiară. Nu mai există practic nici o organizație maghiară de tineret care să nu funcționeze după modele occidentale, concurând cu succes pentru a obține fonduri nerambursabile interne sau europene.

Zecile de organizații se duelează în realizări. Ieșind din perioada de pionerat al anilor 2000, acești tineri s-au angajat tot mai mult în redresarea învățământului, inițiind un întreg sistem de programe care, oricât de ciudat ar părea, promovează optimismul și bucuria de a fi profesor.


Una din invitatele în cadrul acestui sistem de programe realizate tocmai prin grupurile de tineret, cum ar fi Kplusz și KIFOR, este în aceste zile revelația ”învățământului cool” din Ungaria, Joós Andrea (foto), o fire inovatoare, capabilă să facă breșe în tot învățământul greoi al Ungariei.


Andreea este fondatorul unor noțiuni cum ar fi Biologia Revelativă, care combină predarea clasică în clasă, cu un ”sistem cool”, prin skype, cu manuale distractive și metode absolut originale (adunarea punctelor de către elevi nepregătiți, dar care își prezintă nepregătirea lor într-un mod creativ).


Peste 200 de tineri pedagogi și-au făcut timp să experimenteze cele două cursuri revelative ale Andreei, care obliga la un moment dat tinerii să inițieze dialoguri cu colegul aflat în proximitate, dezghețând astfel statul alături.


La terminarea desfășurării modulelor s-a petrecut miracolul: reușita colectivă. Peste 20 de tineri pedagogi au avut ceva de întrebat în legătura cu optimismul purtat în sufletul pedagogilor. Andrea a organizat până și sesiunea de întrebări într-un mod original, numărând invers, ca la așteptarea unui start: 10,9,8,7... Dacă până la 1 nu venea întrebarea, mergea mai departe cu ”Biologia Revelativă”.


Doi dintre studenții la pedagogie care au dat interviuri pentru presa maghiară au recunoscut că au fost convinși de Andrea să urmeze calea învățământului, încercând să trezească din adormire învățământ maghiar din orașele și satele din Ardeal.


Sus