Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Civitas / Gospodarii maghiari tot mai aproape de a relansa agricultura pe meleagurile natale

Gospodarii maghiari tot mai aproape de a relansa agricultura pe meleagurile natale

Asociația Gospodarilor Maghiari din România este una dintre cele mai bine organizate din această regiune a Europei. În acele localități maghiare, unde aceste asociații s-au înființat, drumul spre relansarea agriculturii și a reînvierii bucuriei muncii de la sate este tot mai accentuată.

Aceste asociații primesc sume considerabile de la guvernul Ungariei, pentru refacerea gospodăriilor distruse de dezinteres și indolență, care își pune amprenta pe toată această ramură.


În aceste zile reprezentanții Uniunii Asociațiilor Gospodăriilor Maghiare – care întrunește micile asociații teritoriale și regionale (Țara Călatei, Scaunul Arieșului, etc.) – au fost prezenți la Bruxelles pentru a vedea cele mai moderne sisteme de gospodărit din Occident.

Cei prezenți s-au întors acasă în Ardeal cu idei și planuri noi pentru a extinde activitatea acestor gospodării, cu ajutorul guvernului Ungariei. Se intensifică și informarea gospodăriilor și asociațiilor familiale maghiare despre posibilitățile de a obține fonduri nerambursabile respectiv să profite din legislația românească legată de acest domeni.


Aplicarea acestui mod de gândire occidental privind posibilitățile de a relansa agricultura pe meleagurile natale este sprijinită de formațiuni politice maghiare, de exemplu Partidul Popular Maghiar din Transilvania, care a fost organizatorul vizitei Uniunii Gospodarilor Maghiari din Ardeal la Bruxelles.


Sus