Marţi, 23 Octombrie 2018
Marţi, 23 Octombrie 2018


Civitas / Casa Memorială „Elie Wiesel” trebuie să rămână Sighetului!

Scrisoare deschisă

Casa Memorială „Elie Wiesel” trebuie să rămână Sighetului!

Stimați consilieri locali ai Municipiului Sighetu-Marmației,

Din nou vi se cere să decideți soarta unei instituții emblematice de cultură sighetene. De data aceasta este vorba despre Casa Memorială „Elie Wiesel”. Muzeul Culturii Evreiești.

Astfel, joi, 14 decembrie, va trebui să aprobați, sau nu, cererea Secretariatului General al Guvernului României, care, la solicitarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, vrea să cedați această Casă emblematică pentru Sighet către Institutul bucureștean.

Directorul Institutului, Alexandru Florian (de altfel, la o simplă căutare pe Google, puteți afla cine este respectivul) s-a întâlnit pe 5 septembrie la București cu primarul Horia Scubli, care a fost atunci și acolo de acord cu cedarea Casei Wiesel către Institutul Holocaustului. Prin cererea adresată a doua zi Guvernului, Florian ne-a jignit profund: „prin transferul Casei Wiesel la Institut, se creează condițiile financiare și de expertiză profesională pentru relansarea activităților biografice și memorialistice precum și cele de civilizație evreiască în Sighet. Astfel se va putea valorifica patrimoniul istoric prin înscrierea acestui edificiu în circuitul național și european al turismului memorialistic și de promovare a lui Elie Wiesel”! Chiar așa?!


Istoria Casei Wiesel a început în 2000, când demersurile directorului de atunci al Muzeului, dr. Mihai Dăncuș, au dus la demararea investiției. Inaugurarea a avut loc în 2002, în prezența lui Elie Wiesel însuși, a Marelui Rabin Menahem Cohen, a Președintelui României, a ambasadorilor SUA și Israelului etc. Unde erau pe atunci Alexandru Florian și Mihai Tudose? De ce Sighetul nu poate să se bucure de ceea ce a construit? Căci Casa a fost reparată și menținută în funcțiune de-a lungul anilor cu banii orașului. Ca o fereastră a Sighetului către țară și lume. Doar numele Wiesel se vinde bine. Iar Florian vrea acum s-o înscrie în “turismul memorialistic”, cică.

Amintim că, numai anul acesta, Casa „Elie Wiesel” a trecut printr-o nouă reabilitare plătită de Consiliul Local, a organizat un marș comemorativ cu peste 1000 de participanți (incluzându-i pe Președintele Comunității Evreiești din România, Aurel Vainer, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, o serie de rabini din țară și străinătate etc.) și a co-organizat o reuniune internațională comemorativă întinsă pe patru zile, în care Fundația Tarbut Sighet împreună cu administrația locală, Muzeul Maramureșului, Comunitatea evreilor și Centrul Cultural municipal, au organizat vizite la obiectivele evreiești sighetene, prezentări de film, piese de teatru și conferințe. Dealtfel, în această casă au loc în fiecare an manifestări de calibru internațional.

Stimați consilieri locali,

Colegii voștri dintr-o legislatură anterioară au votat cedarea Palatului Cultural și au aprobat apoi o chirie aberantă către Episcopia Ortodoxă (deși inițial fusese vorba despre folosirea gratuită a spațiilor), ca apoi voi să acceptați fără proteste evacuarea scandaloasă din Palat, de la o zi la alta, a instituțiilor culturale esențiale ale orașului.

Drept urmare, nici azi nu avem Bibliotecă Municipală.

Apoi, ați aprobat modificarea structurii școlare în așa fel încât prestigioasa Școală de Muzică și Arte Plastice din Sighet și-a pierdut personalitatea juridică, devenind o „anexă” (apropos, ați putea să vă corectați greșeala la aprobarea noii structuri școlare pentru 2018-2019).


Este adevărat, nimeni nu v-a întrebat dacă vreți un Cui pe Pietonală, un Scaun într-un giratoriu la intrarea în Centrul Istoric și dacă sunteți, sau nu, de acord ca Fusul Maramureșean al marelui sculptor 
Pătru Godja Pupăză din Parcul „Grădina Morii” să dispară, în urmă cu două săptămâni. Acesta să fie noul mod de a face cultură și artă în oraș?

Acum, primarul vă cere să acceptați cererea Guvernului și să oferiți cadou Bucureștiului Casa „Elie Wiesel”, vizitată anual de mii de turiști din toată lumea.

Mai mult, dacă veți vota cedarea acestei case, se va crea un precedent periculos. Mâine, poate, primarul sau Guvernul Tudose vă va cere să cedați nu știu cui Muzeul Satului și celelalte secții ale 
Muzeului Maramureșean. 

Oricum, dacă se cedează Casa Wiesel, toate bunurile aflate acolo precum și în Casa Drimer din Muzeul Satului vor pleca la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, a cărui proprietate sunt, muzeul sighetean urmând a fi afectat serios de această măsură.

Veți vota da? Sper că nu. Căci nu primarul sau Guvernul sunt proprietari pe acele bunuri și nu trăim în dictatură. Este legal ca ei să o ceară și la fel de legal este să refuzați această cerere inoportună. Nimeni nu vă poate obliga sau pedepsi dacă nu veți fi de acord.      

         

Credeți că prin trecerea la Institutul Holocaustului Casa Wiesel va avea mai mulți turiști decât are acum? Va aduce mai mulți bani la bugetul Sighetului? Muzeul Maramureșului va economisi enorm cu factura la curent și salariile celor doi angajați? Nu observați că nici măcar nu s-a pus problema despăgubirilor financiare (valoarea de inventar a Casei Wiesel este de 272 mii RON, fără a se calcula valoarea reparațiilor multianuale sau impactul asupra veniturilor Muzeului Maramureșului)? Credeți că, în actuala formulă, Casa Wiesel nu era deja intrată în „circuitul turistic național sau european”?

Stimați consilieri locali,

Vă îndemn, și alături de mine se află foarte mulți alții, să votați gândindu-vă nu la conjuncturile politice ale momentului, ci la un viitor cât mai bun al Sighetului. Prea de multe ori în ultimul an de zile cultura orașului a fost decapitată. Vă rog să votați împotriva înstrăinării Casei „Elie Wiesel”!
Sus