Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Civitas / Școala Jósika Miklós din Turda strânge rândurile… La balul Miklós/Nicolae…

Școala Jósika Miklós din Turda strânge rândurile… La balul Miklós/Nicolae…


Nu pot fi ușor impresionat: sunt ziarist de la vârsta de 19 ani, adică de 8030 de zile, am văzut și auzit multe. Totuși, participând sâmbătă, 9 decembrie la Balul Miklós/Nicolae, organizat la restaurantul Gina din Turda de către Liceul Teoretic „Jósika Miklós” din localitate, am avut un sentiment de mândrie: am fost printre ai mei, care sunt, din punct de vedere al vicisitudinilor păstrării identității etnice și lingvistice, într-o situație mult mai grea ca noi, maghiarii din Cluj.


Greutatea asimilării apasă mult mai greu pe umerii membrilor unei comunități cu o pondere mai mică față de majoritate, într-o localitate unde instituțiile maghiare de sine stătătoare sunt puține. Aici este mult, mult mai greu să rămâi maghiar: sunt multe căsătorii mixte, unii încă mai emigrează, copii, din păcate, sunt puțini, numărul membrilor comunității maghiare scade vertiginos.


Ce ancore îți rămân: biserica, școala, ziarul și organizația care îți apără drepturile, în acest caz UDMR. Pe Csép Leylla, conducătoarea organizației locale a UDMR o știu de ceva vreme, oamenii mi-au spus lucruri pozitive despre ea, fără să știe cine sunt și că o cunosc. De asemenea, directoarea școlii, Erzsébet Józan și profesorii își dau silința ca unitatea de învățământ să obțină rezultate bune. Greu de realizat într-o asemenea situație.

Dar să ascultăm ce spune directoarea la deschiderea balului: 

      
Sus