Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Civitas / ” – Mă, voi vedeți ce fac ungurii când au șansa să demonstreze?”

” – Mă, voi vedeți ce fac ungurii când au șansa să demonstreze?”

Liderul presei maghiare din Transilvania, Kolozsvári Rádió (Radio Cluj – Redacția Maghiară) se dezvoltă în așa fel, încât ai câte odată sentimentul, că asculți un post din Occident. Întinerirea redacției (fenomen rar în România) și-a făcut rapid efectul. Moderatori rapizi, deschiși, tineri, veseli – toate aceste caracteristici sunt esențiale în zilele de azi, ca să poți atrage public și să fi credibil. Un public, pe care să informezi în așa fel, încât să nu observe, că sunt atrași într-o lume cu chef de viață, unde e nevoie de toată lumea pentru a face ceva pentru societate.

Kolozsvári Rádió este și un ”killer” al monotoniei și al subinformării, organizând activități interactive de anvergură pentru societata maghiară din Ardeal, dintre care unele – camionul de cărți adunate și trimise în Maghiarimea Dispersată respectiv Secuime – ar putea fi invidiate de oricare partid sau instituție de stat.

Rară și bucuria, cheful de muncă al acestei redacții, care are ședințe de lucru ca și în Occident, cu brainstorming, curente, opoziție, lideri, figuri, personalități și un redactor șef bun, stimat și chiar iubit de colegii săi.

Este vorba de Kovács Péter, acest om interesant, care mulți ani a fost președinte executiv al UDMR, creând la moment dat sentimentul, că este un politician modern cu o prezență notabilă pe rețelele de societate, dar nu mai mult. Era un organizator foarte bun, știa să comunice, ceea ce înseamnă mult în lumea de azi, dar nu mai mult.

          

Apoi Péter s-a plictisit de politică, și a devenit redactor la Kolozsvári Rádió, care după o perioadă lungă de grilă fracționată de câteva ore a trecut la emisie de 24 de ore.

Șansa de a arăta lumii, cum se poate face un institut media modern chiar în această Românie manelizată, nu a fost irosită.

” – Mă, voi vedeți ce fac ungurii când au șansa să demonstreze?” – această formulare a fost și este prezentă în rîndul presei din Cluj. Și nu e de mirare. Ideile noi, interactivitatea – și lupta declarată împotriva manelizării, ghibolismului și promovării renegaților, țațelor și ale cururilor care domină primele pagini ale majorităților cotidiane –, oferă oamenilor un orizont, este ca o fereastră deschisă spre o lume normală, civilizată, educată .

Iar cei care în această Românie fără orizonturi – cu zeci de ziare și cotidiane care nu sunt capabile să scrie corect numele unui om intervievat –, pot lupta cu succes împotriva maistream-ului conjunctural,chiar reprezintă un miracol.

Iar dacă ne gândim și la întinerirea masivă a redacției surori, TVR Cluj Redacția Maghiară – care și-a ales un nume propriu de manegement (Erdélyi Figyelő) pentru a avea șansa să scape din indolența bucureșteană, ieșind din cenușiul obișnuit al delăsării –, am putea risca chiar să spunem, că societatea maghiară din Ardeal și-a atins primul nivel de funcționare autonomă.


Pare un argument pentru cele spuse și faptul, că redactorul șef al unui portal popular din Ardeal, și-a dat demisia pentru un eșec de a întroduce un nou stil de abordare al fenomenului hărțuirii sexuale. Articolul care sugera, că un actor maghiar din Ardeal ar fi comis lucruri nepermise de acest gen, nu avea dovezi îndestulătoare. O bună parte a societății maghiare au sărit ca arși în această polemică, care s-a finalizat cu demisia de onoare a redactorului șef.

Rar mai găsești oameni care își dau demisia din posturi importante, evocând ONOAREA. În România dacă plagiezi sau îți schimbi identitatea națională din mers, ești considerat simpatic și descurcăreț. (Cine știe, poate nici nu se cunoaște expresia ”să-și ia pălăria”).

Ca și o concluzie: foarte multe semne care dovedesc că societatea maghiară autonomă este pe cale să se înfăptuiască, având controlul unei societății care se împlică, și desigur nu în ultimul rând al presei proprii, educate.


Sus