Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / Gospodarii maghiari învață România să se bucure de pământul natal

Gospodarii maghiari învață România să se bucure de pământul natal

Nu există antidot mai eficient împotriva delăsării și scepticismului ce domină România, decât cheful de viață.Foto: Vákár István - vicepreședinte Consiliul Județean Cluj

Concursul de arat organizat recent de Asociația Gospodarilor Maghiari din Cojocna (Kolozs) nu a avut ca scop oferirea diplomelor pentru viteză sau alte calități speciale, ci pentru a demonstra lumii, că… se poate.Tractoarele comunicau vesel „pe pista de concurs”, ba mai mult, se mai și ajutau, dacă plugul unuia se împotmolea. Tinerii făceau glume pe seama celor mai în vârstă, și se mai și intra pe linia celuilalt, pentru a „enerva” puțin concurentul vecin.Interesant e cum reușesc acești oameni să combine plăcutul cu utilul. Deși acest concurs pare unul de „sărbătoare”, practic se ară terenul asociației de gospodari, totuși se și experimentează : și în acest an se încearcă să semene direct pe brazdă, cu o mașină agricolă specială.După câteva tururi tractoarele „se plictisesc”, și formând un șir lung, se îndreaptă spre drumul asfaltat, la marginea căruia bucătăria „concursului” lucrează deja din greu.

În câteva minute oamenii se amestecă, stau de vorbă lângă un pahar de țuică, țărani simpli și agronomi, ingineri și tractoriști, politicieni și oameni de rând.

Da. Asociația Gospodarilor Maghiari din Cojocna (Kolozs ) de lângă Cluj, dă exemplu unei țări întregi, cum trebuie să te bucuri de pământul natal.
Sus