Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Civitas / Cincizeci de tentative, o mie cinci sute de copii educați pentru a redescoperi mâncărurile sănătoase

Cincizeci de tentative, o mie cinci sute de copii educați pentru a redescoperi mâncărurile sănătoase

Rar mai vezi oameni care să lupte așa susținut și chiar cu rezultate pentru a educa tinerii în spiritul gastronomiei sănătoase, decât turdeanca Pozsonyi Márta și clujeanul Hunyadi Attila. Amândoi sunt împlicați de ani și ani în activitățile civice care încearcă să redea societății rețetele vieții sănătoase, începând cu ocrotirea mediului înconjurător până la reorganizarea vechilor asociații gospodărești maghiare sau promovarea grădinilor-atelier de legume și zarzavaturi pe lângă școli.


Pozsonyi Márta, înainte de a înființa vestita asociație Slow Food Turda – o asociație care deja în numele său poartă un mesaj de rezistență față de puternica înfluență a fast-foodismului – s-a implicat serios în promovarea înființării grădinilor-atelier din Turda.


– Elevii au avut o bucurie enormă, când au văzut cum crește ceea ce au plantat și cum se transformă munca lor în rezultate concrete, adică zarzavaturi și fructe. Cei care au fost părtași odată la această reușită personală în cadrul unei reușite colective, se vor gândi de mai multe ori când trebuie să aleagă între mâncărurile sănătoase respectiv cele colorate prin diferite chimicale – îmi spune Pozsonyi Márta, care iată, și în luna a nouă a sarcinii își respectă blazonul, pornind spre Grădinița Prichindel din Câmpia Turzii, unde secțiile române și maghiare o așteaptă, pentru a învăța, cum se face desertul sănătos.


- Când văd copii cum amestecă blatul, cum își pun sortulețele, cum formează cu mănuțele forma prăjiturii, mă pun întotdeauna pe gânduri – spune Hunyadi Attila, președintele Asociației Studcoop din Transilvania (în civil istoric, adjunct la UBB). – Oare se poate lupta cu succes împotriva obiceiurilor gastronomice nesănătoase preluate din lumea reclamelor, dacă părinții nu sunt partenerii copiilor în această tematică? După câteva minute de scepticism mă uit însă pe calendarul Martei Pozsonyi și mă liniștesc când văd, că această activiate de la Câmpia Turzii este a cincizecea, iar între micuții bucătari se va găsi al 1500-lea copil, care a fost altoit de către noi cu iubirea și aprecierea mâncărurilor naturale – adaugă Hunyadi Attila, în timp ce o ajută pe Marta Pozsonyi să ducă mica sa bucătărie mobilă în curtea grădiniței Prichindel.


Educatoarele au auzit deja de faimosul proiect al asociațiilor civice Slow Food Turda și Studcoop Cluj și așteaptă cu interes cele două ore în care 40 de preșcolari își vor pune șorțulețul.


Directoarea Irina Munteanu, ca și gazda invitatoare cunoaște deja cursul de desfășurare al activității, însă educatoarele Oprea Mariana și Rápolti Rozália așteaptă cu interes ce se va întâmpla.

Și iată începe show-ul educativ, care are menirea de a altoi în copii încă de la 3 ani intereseul pentru alimentația sănătoasă.


Șortulețele sunt puse, începe recunoașterea ingredientelor: untul, mierea, fructele uscate, biscuiții... Mărunțirea se face mai ales de adulți, dar amestecarea blatului și formarea bolurilor de desert o fac deja copii. Mânuțele sunt neîndematice, blatul nu vrea să primească formă de bol. La unii are formă ovală, la alții șerpuitoare iar la alții nicicum nu vrea să se încheagă materialul amestecat.


Copii de la secția maghiară – supravegheați de educatoarea Rápolti Rozália – învață ungurește cuvintele magice, cum ar fi „aszalt gyümölcs” sau „morzsolt keksz”.

Formele se nasc, mingiuțe, boluri, bile... Și e gata. Se face o mică expoziție. Unii nu mai pot răbda și ling din învelișul de cocos...


Copii primesc ultima comandă de la Pozsonyi Márta. Singura care nu le place:

– Desertul pe care l-ați făcut îl duceți acasă, să-i învățați și pe părinții care este vraja fructelor și a materiilor prime naturale... Din păcate nu puteți mânca aici prăjitura... 


Sus