Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / România a câștigat Campionatul Balcanic prin Seres Tamás

România a câștigat Campionatul Balcanic prin Seres Tamás

 
În perioada 23-24 septembrie 2017 au avut loc la Buftea două evenimente internaționale de echitație care au fost organizate de Clubul Sportiv Shagya FederațIa Ecvestră:


- sâmbătă, 23 septembrie 2017, a avut loc Campionatul Balcanic de Anduranță; 
- duminică, 24 septembrie 2017, s-au desfășurat Concursului Internațional de Anduranță și Campionatul Național de Anduranță.  
           
Probe de concurs au fost următoarele:

– distanța 90 KM la Campionatul Balcanic de Anduranță;
– distanțe 80 km și 120 km la Concursul Internațional de Anduranță;
– distanțe 30 km, 40 km, 60 km și 80 km la Concurs Național de Anduranță.


Este de menționat că România a câștigat  Campionatul Balcanic de anduranță individual cu sportivul Seres Tamás Péter pe calul Tomaj (la șapte ani după Titlu balcanic din 2010 de la Cappadocia). 

Pentru Corbii Albi, proaspătul campion, Seres Tamás, a explicat că este un sentiment unic și greu de explicat obiținerea acestui titlu balcanic:

,,E o senzație deosebită să reușești așa ceva, mai ales, că îi cunoșteam ceilalți concurenți și eram conștient și de performanța celorlalți concurenți, aici mă refer le echipa Bucefal Bulgaria, e o echipă puternică, cu jokei profesioniști! De o asemenea, performanța mă ajută să mă ambiționez să particip la un nivel și mai mare de competiție. Cu calul Tomaj cu ocazia asta m-am calificat pentru concursuri de 3*, adică la competiții de 160 km. E primul cal din România care s-a clasat la așa nivel. Anduranta e un mod de viață: în continu trebuie să te pregătești ca să avansezi sau să fi în forma cal, om declara Seres Tamás Péter.


                                                             Spre Sosire...

În dicționarul explicativ, anduranța este definită precum ,, capacitatea de a rezista la eforturi fizice” (ANDURANȚĂ, în http://www.dexx.ro , 26 septembrie 2017), iar anduranța în echitație necesită efort, continuitate și antrenament atât pentru cal, cât și pentru călăreț și nu întâmplător Virel Dabija, președintele Clubului Sportiv Shagya, spune că anduranța ,,este un sport de maturitate pentru cai”.
 

                                                         Podium

În încheiere, mulțumesc organizatorilor care are au avut încredere să ma încludă în staff, așa că am ajuns să fiu aproape e zona în care se înregistrau timpii concurenților și au văzut cu emoție cu soseau cai și călăreții obosiți, dar bucuroși că după adevărate probe de reziztență sportivă au ajuns finiș pentru că așa cum spunea Pierre de Coubertin în 1928: ,,Cel mai important lucru nu este să câștigi, ci să participi!”.


Adriana Macsut

Sus