Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Civitas / Încă 2-3 ani și se vor rezolva problemele maghiarilor din România

Încă 2-3 ani și se vor rezolva problemele maghiarilor din România

Știrea conform căreia s-a dat startul la colectarea celor 1 000 000 de semnături adunate pentru a scoate problema minorităților autohtone din jurisdicția statelor aferente, transferând-o sub tutela UE, nu prea a făcut valuri în România. Nu a făcut valuri, fiindcă subinformarea societății este anecdotică în România: lumea nu înțelege ce se întâmplă în jurul său, vede numai suprafața și se lipește de televizor, considerându-l biblia realităților curente.

Cele 1 000 000 de semnături se colectează din cel puțin șapte țări UE, țări unde trăiesc comunități minoritare autohtone: Germania, Danemarca, Polonia, etc.

Din cele 1 000 000 de semnături, maghiarii din România și-au asumat 250 000, Germania 120 000, și așa mai departe. Este a doua încercare a minorităților autohtone europene să se folosească de așa numita Inițiativa Civică Europeană (articolul 11, Tratatul de la Lisabona) pentru a obliga Comisia Europeană să ia măsuri juridice universal valabile pe tema minorităților autohtone.
 

Prima încercare a fost un semieșec, inițiativa fiind considerată neoportună, ajungând însă la curtea Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg.

Ungaria a intrat în proces de partea minorităților europene autohtone, România – deși are români minoritari în Ungaria, Serbia, Ucraina – de partea Comisiei Europene.

Nu s-a dat doi bani pe reușita minorităților, fiind primul caz serios de aplicabilitate a articolului 11 – un caz într-adevăr de seamă, dar iată, minoritățile autohtone au câștigat procesul! 

România a ieșit învinsă din acest proces.

Cele 1 000 000 de semnături (www.jogaink.eu) trebuie adunate până în primăvară, cu speranța că deja în anul 2018 se vor naște prevederile aferente, anulând astfel discrepanțele dintre politicile minoritare occidentale (autonomii de toate gradele, folosirea limbii materne, folosirea simbolurilor naționale, etc.) și cele din statele post-socialiste (unde drepturile minorităților autohtone se câștigă prin procese, cu un stat pasiv și dezinteresat în spate).

Teoretic, din anul 2019 vor fi create aceste legi, care vor fi obligatorii și pentru România. Maghiarii din Transilvania – probabil – vor opta pentru modelul finlandez (vezi drepturile suedezilor minoritari) sau din Tirolul de Sud (autoadministrare).

Încă 2-3 ani și se vor rezolva problemele maghiarilor din România. Așa cum ne-a blestemat istoria, din nou străinii ne forțează să cădem la învoială. Partaje, dictate, procese europene... am avut 28 de ani de libertate să ne aranjăm lucrurile, spălând hainele murdare în familie. Trebuia doar să respectăm și să aplicăm cartele, înțelegerile semnate de România – nu mai mult.
Sus