Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Civitas / ONG Fest 2017 – Și prin noi trăiește mai departe Szék (Sic)

ONG Fest 2017 – Și prin noi trăiește mai departe Szék (Sic)

Familia lui Balogh Tibor este una dintre acele familii care pot fi aduse ca exemple pentru cei care nu cred în cariera clădită pe plaiurile natale. Tibor și-a luat în cap că el va ocroti, ba mai mult, va promova țesutul de mână de la țară, mai exact în satul lui natal, locuit de maghiari, cu numele de Szék (Sic). Satul cunoscut în lumea toată datorită sicanilor care poartă pălăriile lor peste tot, este un sat extrem de sârguincios, care ține la tradiții,încercând să facă din această tradiție afacere. Au fost de exemplu perioade bune, când autobusul pe ruta Sic – Budapesta (!) a fost cea mai bună variantă de a ajunge la aeroportul din capitala maghiară. 

            

Balogh Tibor s-a născut deci într-un sat maghiar mândru, cu o credință adâncă în posibilitatea de a te descurca pe plaiurile natale.

Ideea înființării Asociației Textilia mi-a venit atunci,cînd mi-am dat seama, că țăsăturile din Sic sunt căutate de studenții Clujului și de turiști așișderea. Am asistat de nenumărate ori la țeșutul bunicii, deci nu era greu să fac planul unui atelier. Momentul cel mai important însă a fost informația conform căreia cu banii europeni poți începe afaceri la țară. M-am avântat în proiect...– Cu cine ai început producția?

– Am făcut un curs pentru două doamne din Sic, pentru a combina mai util tradiția cu managementul. Cele două doamne au învățat repede,și iată standul nostru în fața ta: covoare, așternuturi, prosoape... Toate sunt ale noastre,și la propriu și lafigurat: Sic trăiește mai departe și prin noi. Tot mai multă lume caută produse naturale, țesuturi naturale, lucrate cu mâna, acumulând energiile acelora care l-au făcut. Contează mult în lumea de azi și faptul, că folosim numai vopsele naturale. În aceste ”vremuri bio” aceste lucruri contează enorm,aducând zeci și zeci de cumpărători.

– A dineauri ai vorbit de Sic, care trăiește mai deprte și prin voi. Copii cum rezistă la afacere? Nu se plictisesc?

– După cum vezi, nu... Mai ales cel mic arată un interes deosebit față de această „afacere civică”... Sper că se vede pe poză...


Sus