Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Civitas / ONG Fest 2017 – călătorie cu plante și cu Bákai Magdolna

ONG Fest 2017 – călătorie cu plante și cu Bákai Magdolna

De ani buni micuța stradă Potaissa, de lângă zidurile cetății medievale ale Clujului găzduiește standurile ONG-urilor care oferă vizitatorilor informații, agrement, delicii culinare și ajutor în diferite domenii. Ghizi pricepuți călăuzesc lumea pe străzile orașului, copii pot în sfărșit ține cuțitul în mână... pentru a tăia zarzavaturi bineînțeles, pot pregăti tăiței de casă pentru supa ce stă să fiarbă. Studenților li se oferă diverse informații despre voluntariat. Am senzația că aici se petrece ceva necesar fiecărui om în parte. 

Ca sarea în bucate.


Mă opresc la un stand cu plante medicinale și aromatice. Sunt invitată să recunosc zece plante. Cu bucurie. Abia ce-am terminat de completat foaia de hârtie cu numele plantelor am fost rugată să-mi aleg un premiu, o carte despre plante medicinale sau afiș cu ele și... mi s-a înmânat o diplomă de participant, deoarece recunoscusem toate plantele. Pentru mine a fost ceva mai ușor, dar alți participanți se descurcau mai greu. 


O bucurie aparte: planșa cu plantele medicinale în limba maghiară. Nadálytő, vérehullató fecskefû, ezerjófû... Vrând nevrând gust cuvintele și mă întreb, de unde vin aceste denumiri gustoase la auz? Din ce îndepărtări și stepe? Cine a avut ideea de a denumi rostopasca ca și vérehullató fecskefû, adică tradus mot a mot: "iarba rândunicii care își pierde sângele„?

Idee excelentă să pui față în față plantele și descendenții dătătorilor de nume, a nașilor - nași cu chef de viață și fantezia frumosului.Aici,la stand, erau plante simple, folosite zilnic în supe, ciorbe, salate, ceaiuri. Ce atârnau odinioară sub grinda fiecărei case a moșilor și strămoșilor noștri. E bine să știe cum arată ele și generația noastră. Standul la care eram aparținea Asociației Grădina de Plante Medicinale în Ardeal. Ea își are sediul în județul Harghita, com. Mărtiniș, satul Locodeni (Homoródszentmárton, Lókod).

Asociația și-a asumat responsabilitatea de a continua îndeplinirea interesului comunitar nepatrimonial constând în sprijinirea și promovarea cultivării, colectării și procesării sustenabile a plantelor medicinale și aromatice.

 Prin proiecte Civitas am reușit să înființăm un centru de competență în Locodeni, unde există o grădină demonstrativă și un atelier de procesare a plantelor medicinale, utilat cu uscător și distilator. În cadrul proiectului se organizează work-shopuri pentru elevi, studenți, cadre didactice prin care se prezintă colectarea și procesarea sustenabilă a plantelor medicinale, mi-a declarat doamna Bákai Magdolna, președinta asociației, care a demonstrat rapid, că este un pedagog excelent, ajutând elevul examinat (trecătorii interesați) să treacă peste greutățile determinării cu ușurință.Când planta nu s-a lăsat "descoperită" la vedere, Magdolna a propus investigarea cu pipăitul și frecarea frunzelor...

  Mulți se simt pierduți,când au mai multe plante aromatice asemănătoare în față,deoarece ochiul te mai păcălește. Și asta e roză, și cealalată... Însă la pipăit și miros, plantele "cedează"  mă încurajează Magdolna, când pentru o clipă se părea că m-am pierdut în "jungla leușteanului".

Și iată, am ieșit  cu o diplomă... Mă uit: parcă ar fi un pașaport pentru mine...

Omul e întotdeauna fericit, când primește un premiu, mai ales dacă premiul vine din lumea plantelor, care ne înconjoară cu o înțelepciune de invidiat. Iar bucuria – după o vorbă veche  înseamnă și călătorie.Sus