Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Civitas / Ținutul Secuiesc există

Steagul secuiesc care face – iar! – atâta vâlvă și constituie subiect de discuții interminabile nu este un element nou sau revizionist cum se tot încearcă de către unii să se sugereze. Acest steag a fost folosit în timpul bătăliei de la Șelimbăr de către secuii care i-au fost alături lui Mihai Viteazul. El a fost ușor modificat în 2004, la inițiativa Consiliului Național Secuiesc, și este simbol al unui grup etnic. Grup etnic însemnând în primul rând spiritualitate, cultură, istorie comună, nu revizionism. Nu iredentism. Nu independență.Mihai Viteazul a fost sprjinit de secui la Călugăreni, dar și la Șelimbăr (împotriva nobilimii maghiare)

Ținutul Secuiesc există. Pentru simplul fapt că acolo populația majoritară e copleșitor secuiască. Eu îi zic Secuime. Că nu există recunoaștere oficială? Cum să vă explic eu să înțelegeți? Nici pluralul ”căpșuni” de la ”căpșună” nu exista oficial, dar oamenii îl foloseau dintotdeauna. Cam așa.

                       

                         Ștefan cel Mare a fost sprjinit de secui în bătălia de la Vaslui

Și vă mai zic o treabă, poate s-aude și-n fund la aia care se tot scarpină de steag când îi mănâncă de la atâta rahat mâncat: dacă în România s-ar trăi bine, dacă educația și cultura ar trece înaintea manelizării, dacă oamenii n-ar mai trăi cu gândul în farfuria ăluia​ de-alaturi și la capra leșinată a vecinului, dacă invidia și răutatea născute din frustrarea dată de traiul prost și din lipsa de respect a statului față de om ar fi înlocuite cu muncă cinstită și obiective clare, nu s-ar mai împiedica nimeni de pânza ce flutură pe Primărie sau pe Prefectură.

Până atunci, însă, hrănim orgolii nule cu un "patriotism" retrograd și ne bălăcim în aceeași baltă in care câte unul aruncă din când în când un os sau o piatră.
Sus