Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Civitas / Szurokfû, citromfû – Daradics Edit la Târgul de Flori din Cluj-Kolozsvár

Szurokfû, citromfû – Daradics Edit la Târgul de Flori din Cluj-Kolozsvár

În această lume, în care firescul și frumusețea sunt considerate depășite, atitudinea tuturor care au posibilitatea de a influența oamenii este de neprețuit. Câteodată este de ajuns ca un singur om să reușească readucerea societății în apele sale normale și se produce micul miracol. Daradics Edit cultivă plante aromatice cunoscute și iubite odinioară de gospodine, gurmanzi și oameni fericiți în ritmul lor de viață: levanda, mentă, roiniță, salvie, ardei iute... Nu se plânge: investiția s-a dovedit una foarte bună.– Unii se îndrăgostesc de plantele exotice alții de plante decorative. Eu și familia mea am ales calea cea mai simplă: plante aromatice absolut „neexotice”, însă redescoperite de lumea care începe să se mai și așeze în goana modernă, care a devenit mod de viață – îmi spune Daradics Edit, care este prezentă la Târgul Florilor din Cluj-Kolozsvár împreună cu mica sa fiică, Boglárka.

– Recunosc, o parte din vecini mă cred ciudată, că m-am apucat să cultiv niște plante simple, care – la prima vedere – nu prezintă nici o valoare. Spun că menta e pe câmp, oregano la fel, oare ce o fi așa special în cultivarea lor? Închiriem un teren în Baciu (Kisbács), acolo ne-am apucat de această afacere, care de multe ori are aspecte de hobby – ne explică Edit, până ce servește o tânără, care cumpără un mic ghiveci de mentă.

– Nu-mi revin din surpriza plăcută, că văd acest stand simplu, verde și umil...

– Da, mulți se opresc pe la noi, frecând frunzele roiniței, mirându-se de mirosul său plăcut de lămâie. În maghiară se spune citromfû, adică „iarbă de lămâie”. Am notat pe toate ghivecele și denumirile ungurești, că astfel informația ajunge mai rapid la vizitatorii mei.

        


– Văd...Ce denumiri interesante. De exemplu la oregano apare szurokfû, adică „iarbă de smoală”...

– Este vorba de oregano, lumea o cunoaște așa, Mai demult se spunea szurokfû, dar actualmente nu prea aud această expresie. Probabil pentru faptul că nimeni nu crede că vestitul oregano poate fi găsit pe câmp, în fânațe, sau în mica grădină de lângă casă. Începe să se întoarcă pe mesele de bucătărie și roinița, pe care ați cumpărat-o și Dvs. Să nu uitați s-o transplantați într-un ghiveci mai mare, că e foarte umilă, recunoscătoare și plină cu gustul vieții...


Sus