Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / Torockó (Rimetea) și-a câștigat oficial locul în rândul Valorilor Universale Maghiare

Torockó (Rimetea) și-a câștigat oficial locul în rândul Valorilor Universale Maghiare

Satul secuiesc din județul Alba, Rimetea/Torockó, împreună cu vecinul Colțești /Torockószentgyörgy reprezintă cele mai vestice localități secuiești din Transilvania. Rimetea, cândva orășel minier vestit, se găsește sub Piatra Secuiului, o stâncă cât un munte, care oferă prin așezarea sa fenomenul dublei răsăriri a soarelui.

Până ce la sfârșitul anilor 80 Rimetea reprezenta unul dintre cele multe sate transilvane care nu au viitor, anii 90 i-au adus o perioadă mai bună, emigrarea tinerilor scăzând vizibil.

Învățarea accesării fondurilor nerambursabile, ajutorul Ungariei și a mass mediei maghiare, renașterea simțului autogospodar secuiesc au schimbat încetul cu încetul localitatea într-un centru turistic, mai apoi în centru cultural modern. S-au renovat casele, oamenii s-au pus pe agroturism, și iată, anul 2000 a găsit Rimetea ca un sat de tip occidental, cu centre culturale, zeci de pensiuni, festivaluri internaționale – o localitate maghiară unde te simți ca în Europa.

 

Câștigarea a mai multe premii și titluri calitative internaționale au pregătit fizic și psihic localitatea să-și ceară locul în Valorile Universale Maghiare (Hungarikum).

În aceste zile Rimetea/Torockó a devenit oficial parte din Valorile Universale Maghiare, deschizând astfel sacul adânc al posibilităților dezvoltării pragmatice.Conform statisticilor Rimetea și-a uitat de mult în spate caracterul de sat transilvan pe cale de golire. Se întemeiază familii, casele se renovează, festivalurile colorează molcom Piatra Secuiului, in eternis plină ori cu turiști (care primesc diplomă, dacă urcă până sus) ori cu amatorii de parapantă.
În aceste zile toți aceia care simt, că au avut un rol cât de mic în transformarea acestei localități într-un sat turistic de calitate, se simt mândrii.Tineretul viril și el își duce viața cu optimism, având energie și pentru a se angrena în „lupta culorilor” de pe vârful Pietrei Secuiului, unde borna este când românescă, când ungurească, în funcția de echipele care sosesc mai repede să-și vopsească capodopera adversarilor...

Sus