Marţi, 20 August 2019
Marţi, 20 August 2019


Civitas / Armenopolis și legenda picturii lui Rubens

Armenopolis și legenda picturii lui Rubens

Armenii au sosit în Transilvania la sfârșitul secolul al XVII-lea și și-au pus amprenta pe istoria Transilvaniei, refondând Gherla, cu numele de Armenopolis.

Acești armeni au sosit în Gherla veche la începutul anilor 1700, și au lăsat adevărate comori în urma lor. Printre acestea se găsește și faimoasa pictură Rubens, care a fost adusă la Gherla cu ajutorul vicleniei și simțului de comerț al armenilor.
        
                                       ***

În aceste zile am vizitat Catedrala Armeano-Catolică din centrul orașului Gherla, în care se află pictura Rubens. Președintele Uniunii Armenilor din Transilvania, János Esztegár, ne-a ghidat cu mare drag și ne-a povestit legenda picturii.

– Poate o să zâmbiți, dar armenii erau atât de bogați, încât dădeau împrumuturi împăratului Austriei, care a avut nevoie de bani în luptele sale. Dar să vedem cum s-au petrecut lucrurile conform legendei. Capodopera pictată de Peter Paul Rubens a ajuns la Viena, în castelul Belvedere, ne povestește János Esztegár.

– Aici, la porțile acestui palat a apărut deodată o delegație mică din Armenopolis.

Nu știm cu ce ocazie au fost pe acolo, dar se spune, că ei la masa festivă îi povestesc împăratului că Armenopolis fiind un oraș mic cu biserica în construcție, ar avea nevoie de o pictură la altar.

Împăratul s-a gândit, că fiind oraș mic și biserica e mică, deci delegația va alege o pictură mică. Armenii iscusiți au ales însă una mare de tot, circa 3x2 metri. Este vorba desigur de pictura lui Rubens, „Coborârea lui Isus de pe Cruce”.

– În perioada comunistă – continuă János Esztegár – pictura Rubens a fost confiscată alături de alte obiecte de artă. În 22 decembrie 1989, drept cadou de Crăciun pentru armeni, pictura e pusă la loc. În continuare aceasta aparținea orașului.Condițiile și temperatura capelei fiind favorabile picturii, locul ei rămâne același și azi. Temperatura în acea încăpere este între 2 și 20 de grade Celsius, care e ideală pentru conservarea picturii respective.

                                                                                          ***

În final l-am întrebat pe János Esztegár despre vizitatorii capelei cu „Coborârea lui Isus de pe Cruce”.

– Foarte mulți vin, din țară și străinătate. Anul acesta am avut un oaspete deosebit, pe ambasadorul Angliei – ne spune domnul Esztegár, cu multă mândrie în voce.
 

Sus