Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Concursul bilingv Problema Solvenda Romania câștigat de albaiulieni

Concursul bilingv Problema Solvenda Romania câștigat de albaiulieni

Organizațiile Mathias Corvinus Collegium (MCC) și CaseSolvers au organizat pentru a doua oară concursul de rezolvare a unor cazuri istorice, Problema Solvenda Romania, la Cluj-Napoca, pe data de 8 aprilie, sâmbătă. Pentru etapa online, organizatorii au așteptat înscrierea echipelor formate din liceeni din întreaga regiune a Ardealului. În finală, echipele au avut de analizat un caz istoric și de elaborat o rezolvare relevantă pentru problemele evidențiate în acesta, rezolvările fiind prezentate juriului.Concursul a fost câștigat de elevii Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia: Bogdan Dumitrașcu, Vlad Ștefan Velțan și Andrei Puiu Crăciun.

Finaliștii au trebuit să joace rolul sfetnicilor lui Albert de Brandenburg și să caute răspuns la dilema împăratului înaintea celui mai mare conflict religios al secolului: să pună în pericol stabilitatea nou-înființatului Ducat Prusac prin sprijinirea reformației sau să rămână fidel stăpânului feudal, Polonia, și să intre în război de partea acestuia. Echipele au trebuit să analizeze, în primul rând, care este interesul ducatului și de partea cui ar trebui să se situeze pentru a ieși învingător din conflictul religios.

Echipele au avut la dispoziție 10 minute pentru a-și prezenta rezolvările, după care au avut de răspuns la întrebările adresate de către juriu.

Dr. Kádár Magor, domnul profesor de istorie Bogosavlievici Vladimir și domnul consul Polonyi Géza au evaluat performanța echipelor și au decis care să fie echipa care să câștige premiul mare, excursia gratuită la Budapesta.

Pentru rezolvarea situației Ducatului Prusac, concurenții au venit cu idei una mai creativă ca alta, elaborând soluții ingenioase. Printre acestea se numără atât reîntoarcerea la catolicism sau împrumutul de bani de la danezi, cât și blocada economică împotriva Imperiului Romano-German.

Echipa învingătoare a decis că cea mai bună cale de urmat pentru Albert de Brandenburg este răspândirea lutheranismului și înlăturarea împăratului Carol V.

Concursul Problema Solvenda Romania de anul acesta a fost unic prin faptul că atât echipe maghiare, cât și echipe române s-au confruntat pentru marele premiu, finala fiind bilingvă și desfășurându-se prin prezența unor traducători.


Nu doar bariere și obstacole de înțelegere au fost dărâmate astfel, ci și prejudecăți, toți concurenții câștigând nu doar noi informații, ci și noi cunoștințe.

În bucuria de a petrece timp împreună nu s-a mai ținut cont de naționalitate sau de limba maternă: participanții au legat prietenii și au sărbătorit împreună victoria echipei Eagle’s Squad.


Bogdan Dumitrașcu, liderul echipei învingătoare, a mărturisit că dacă ar trebui să descrie concursul într-un singur cuvânt, cel mai potrivit ar fi „genial”, căci le-a dat posibilitatea să îmbine idei, evenimente, posibilități într-un mod cât mai logic, ca în final să poată lua împreună cu echipa o decizie ce va schimba cursul istoriei.

 “Pregătirea a constat, în primul rând, dintr-un proces de cunoaștere a studiului de caz – ne-am transpus în lumea secolului al XVI-lea, privind acțiunea din prizma consilierilor regali ai lui Albert.

Mai apoi, a urmat o lungă dezbatere pe temă, în centru fiind întrebarea Ce e de făcut?. Ne-am documentat, am făcut conexiuni, am analizat tot ce se putea, ca în final să proiectăm totul în prezentarea cu care am performat și în finală.” – povestește tânărul lider despre procesul de pregătire pentru concurs.În legătură cu evenimentul bilingv, Bogdan a afirmat că i se pare o idee fantastică, din două motive: concurența străină nu doar că i-a ambiționat de-a lungul pregătirii, ci le-a oferit și ocazia să socializeze și să cunoască oameni creativi cu care își dorește să păstreze legătura.

Rezultatul finalei:

• Locul I.: Eagle’s Squad (Liceul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia): Bogdan Dumitrașcu, Vlad Ștefan Velțan, Andrei Puiu Crăciun
• Locul II.: Partidul Anti-Orez (Colegiul “Székely Mikó”, Sfântu Gheorghe): Szabó Áron, Kassay Farkas László, Fülöp Tihamér Balázs
• Locul III.: Trilógia (Liceul Pedagogic „Benedek Elek”, Odorheiu Secuiesc): Kedves Kriszta, Rózsa Rebeka, Ferenczi Krisztina.

Felicitări tuturor echipelor și mult success în continuare!

Sus