Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Balena Albastră: ce a fost prima dată, jocul sau filmul?

Balena Albastră: ce a fost prima dată, jocul sau filmul?

Isteria națională a ultimelor săptămâni din România este „Balena albastră”. Doar pronunțarea acestor cuvinte (balenă = mamifer marin, albastru= culoare primară, foarte frumoasă), face să le înghețe sângele în vene multora. S-a tot vehiculat prin presă că ar exista sute, mii de adolescenți români care au căzut pradă animăluțului sinucigaș, că părinții nu mai știu cum să-și salveze odraslele, neglijate până atunci, de ghiarele fiarei de internet care îi împinge spre depresie și moarte.

Că domnii ăia ruși, se presupune, evident mafia rusească, (dacă nu, era aia siciliană, dar măcar ăia ar fi făcut o ofertă pe care nu o puteau refuza) le controlează toate „device-urile” și știu ei sigur unde stau, de-ai cui îs și câte și mai câte...Acest joc de provocări, în număr de 50, se pare, a apărut în Rusia, cam prin 2016 sau cel puțin cam de atunci datează primul articol despre subiectul în cauză din Novaya Gazeta. Întâmplarea face ca tot în 2016 se fie lansat și filmul Nerve, în regia lui Henry Joost, avându-i protagoniști pe Emma Roberts și Dave Franco.

Buuun, în film domnișoara vrea musai să le demonstreze colegilor și prietenilor că și ea-i de gașcă și are aventura în sânge, fapt pentru care începe a se juca adevăr sau provocare online, un fel de peștișor albastru. În peliculă, tinerii online pot fi jucători sau privitori și pricipiul este cam același, odată băgat în joc, nu mai e cale de întoarcere.

Este frumos cum mai multe din provocările din Nerve se regăsesc și la tovarășii rusneci, gen suitul pe clădiri, plimbatul noaptea, grețuri, vome și horror.

Întrebarea este simplă : Ce a fost prima oară jocul sau filmul?...aș crede că scrisul, deoarece există și un roman din 2012 care poartă același titlu precum filmul, Nerve, scrisă de Jeanne Ryan. Oricum ar fi, din câte am înțeles, domnul cel rău din spatele balenei, Filip Budeikin, de 21 de ani, a fost pescuit de autorități, acesta declarând că „Toți înțeleg. Mor fericiți. Le dau tot ce nu pot avea în viața reală: căldură, înțelegere și comunicare".

Următorul joc ce are să devină celebru vine tot de la ruși este tot pentru copilașii ascultători, dar de data aceasta, ei trebuie să se treazească noaptea, să dea drumul la gaz și pe dimineață vor deveni zâne!

Simplu! În acest context mă întreb că oare greșeala e la domnii ăștia de-s mai odihniți sau la „cei săraci cu duhul” că aceștia cam aderă la Împărăția Cerurilor?!

Sus