Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Civitas / Mii de românce „aleg” între violul cu acordul victimei și sărăcia lucie

Mii de românce „aleg” între violul cu acordul victimei și sărăcia lucie

Presupunând că sunteți sătui de rutina în care vă duceți zilele, de șefii de la locul de muncă, de nesfârșitele și agasantele sarcini de serviciu, de veșnicele sandvișuri pe care le mâncați în grabă zi de zi sau de mijloacele de transport în comun pe care pur și simplu ați ajuns să le detestați, vă lansez o provocare. Ce-ar fi dacă, preț de câteva clipe, ați închide ochii și v-ați muta în viața altcuiva?Vă numiți Nicoleta și sunteți dintr-un sat uitat de lume din Moldova. Copilăria ați trăit-o alături de câțiva frați împreună cu care ați îndurat foamea, frigul și teama de un tată alcoolist care vă bătea mama regulat. La școală v-ați dus doar câțiva ani căci nici nu v-a plăcut, dar nici nu ați prea avut bani de haine, de caiete și mâncare. Într-o zi, ați devenit o femeiușcă bună de muncă, dar mai ales de măritat. Și, ca să nu rămâneți fată bătrână, dar și de focul de-a scăpa de acasă, ați acceptat drept soț primul creștin din sat care și-a arătat disponibilitatea în acest sens.

În câțiva ani, v-ați trezit mamă a trei copii care asistă zilnic la bătăile și scandalurile pe care soțul se pricepe să le facă la fel de bine cum tatăl vostru o făcea pe vremuri. Dacă știați de contracepție, de drepturile omului sau aveați ceva școală, puteați schimba ceva în viața voastră și a copiilor pe care i-ați făcut. În situația în care vă aflați însă, nu vă rămâne decât să sperați la îndurarea Celui de Sus care se va milostivi să vă pună și mâine o pâine pe masă.

Și totuși, într-o zi soarta pare să vă surâdă. Când sperați mai puțin, cineva vă vorbește îmbătător despre ferme îmbelșugate din Italia, despre euro și contracte care-ar putea schimba total destinul copiilor voștri, oferindu-le un viitor mai bun. Și nici nu vă trebuie carte sau calificare! E destul să vreți să munciți și să aveți tăria de a vă lăsa copiii cu bunicii sau cu alte rude apropiate.Mânată de dorința de a vă ridica din mocirlă, vă luați inima-n dinți și plecați ”dincolo”, unde vă așteaptă o lume nouă, pe care nu v-o puteți închipui, dar care se conturează ca o mare promisiune, ca un adevărat tărâm al câinilor cu covrigi în coadă și care vă predispune la visare. Ajunsă însă pe acel tărâm al făgăduinței, descoperiți (prea târziu!) o cu totul altă realitate. Veți munci ore în șir într-o căldură sufocantă, fără permisiunea de a înghiți un strop de apă, veți dormi în adăposturi improvizate și murdare, veți mânca hrană pentru câini sau pisici și veți adormi lăcrimând cu gândul la copiii de acasă care merită orice sacrificiu.

Vi se va impune să folosiți substanțe toxice folosite în tratarea plantelor din solarii, fără a primi haine sau accesorii de protecție, și veți gândi de zeci de ori că în acest iad vă veți găsi sfârșitul. Veți avea surpriza să nu vă primiți banii promiși și veți fi obligată de patron să întrețineți relații sexuale repetate cu el sau cu alte personae, sub amenințări crunte cu moartea voastră sau a membrilor familiilor voastre. Visul frumos care treptat se transformă-n coșmar atinge apogeul în clipa în care propriul soț vă plesnește pentru a vă convinge să faceți, fără excepție, tot ce vă cere patronul. Veți dori să fugiți, să vă revoltați, să faceți reclamații, dar veți adormi nopți la rând sufocată de indignare căci știți că o singură petiție ar fi destul pentru a nu mai putea prinde niciodată un contract aducător de euro.

Sătulă de tot și toate, veți găsi totuși într-o zi curajul de a da o declarație la un ziar care va face un reportaj despre cum ați ajuns sclavă într-o țară europeană din secolul XXI. ”Când am venit aici, m-am gândit că mă așteaptă un job greu, dar decent dintr-o altă țară europeană, dar am ajuns o sclavă. În Moldova, de unde sunt eu, nimeni nu are de lucru. Oamenii câștigă în medie 200 de euro. Aici poți câștiga mai mult chiar dacă trebuie să înduri atâtea”, veți spune, iar lumea se va întreba cum e posibil ca cineva să accepte așa o umilire.

Povestea întreagă a suferițelor voastre va fi publicată pe site-ul theguardian.com, care va scoate la iveală faptul că nu sunteți un caz singular. Alte cinci mii de femei din România împărtășesc surd aceeași soartă.Născute într-un stat în care furtul, abuzul în serviciu și corupția devin legale în funcție de preferințele celor aflați la putere, toate aceste femei, pe care presa internațională le declară victime ale fermierilor sicilieni, sunt de fapt victime ale sistemului politic din propria țară, unde la aproape 30 de ani de la căderea comunismului, nu s-au înregistrat decât vagi progrese ale societății și economiei.

Ele sunt doar ”progeniturile” unei țări în care cetățenii încă se zbat bezmetic în sărăcie, în timp ce femeilor li se lasă ”libertatea” de-a găsi calea de supraviețuire, alegând între un viol cu acordul victimei sau sărăcia lucie care degradează ființa umană până dincolo de puterea de închipuire a omului obișnuit.Sus