Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Civitas / Beard Brothers – „Vrem să facem lumea mai bună!”


Beard Brothers – „Vrem să facem lumea mai bună!”De 1 Martie am vrut să desființez zicala românească „Cu o floare, nu se face primăvară!”. Dar se face! Cu o floare, cu un mărțișor sau un zâmbet, chiar se face primăvară, poate că nu afară, dar în suflete și pe chipuri – cu siguranță.Cu acest gând, m-am hotărât să mă alătur băieților din Beard Brothers, care în fiecare an, invariabil, împart ghiocei și mărțișoare „sexului frumos”. Nu am vrut voxuri, păreri la microfon, interviuri, am vrut doar să trec neobservată și să privesc în liniște reacțiile doamnelor și domnișoarelor.

În jurul orei cinci, așadar, pe înserate, în Piața Unirii (că nimeni nu zice că ne întâlnim la ora șaptesprezece lângă grupul statuar al lui Matei Corvin), “la coada calului”, voluntari și membri ai Beard Brothers, da din nou ei, pentru că ei chiar fac ceva, s-au strâns cu scopul de a aduce din nou zâmbete. Ploaia care amenința Clujul nu i-a deranjat pe băieți, ceea ce nu pot spune despre mine.

Și-au împărțit florile și mărțișoarele și au pornit la drum.Primele domnișoare abordate au fost, așa, pe fugă, de genul „Stați, stați! Beard Brothers vă dorește o primăvară frumoasă!”, asta ca să își intre în ritm, pentru că a urmat o adevărată cursă prin Unirii, pe Eroilor, Cipariu, troleu’ 25, Avram Iancu, Teatru, din nou Eroilor și Unirii, timp de vreo două ore sau pe aproape. În general reacțiile au fost cele așteptate: mirare, un zâmbet, mulțumesc-uri și alte gânduri bune. Ceea ce m-a mirat puțin a fost acel gen de reacții ce-i face pe oameni să se tragă din calea lor, cu fața ușor nevrotică și afișând expresia aceea tip „nu cumpăr nimic!” sau „nu mă interesează promoțiile voastre!”Lumea încă nu e obișnuită să i se ofere ceva gratis, din suflet, doar pentru a smulge un zâmbet ori poate satisfacția personală de a face „ceva bun” pentru a schimba în bine ziua cuiva! În troleul 25, unul din băieți a fost abordat de o doamnă mai în vârstă care auzise despre ei și vroia să știe ce scop au ei în viața de și-au făcut tocmai o asociație. Răspunsul nu a întârziat să vină: „Vrem să facem lumea mai bună!”

Da... va trebui să mai curgă apă pe Someș până când lumea va începe să se schimbe cu adevărat, să accepte lucrurile simple și simțite, nu pentru că „trebuie” sau pentru că „așa e frumos”!
Sus