Joi, 29 Iunie 2017
Joi, 29 Iunie 2017


Civitas



Măcar pentru Școala Ardeleană care a susținut latinitatea și grafia latină și steagul Transilvaniei ar merita să fie cinstit și de ei. Dar complexul de inferioritate pe care locuitorii unei țări fără istorie, fără cultură și fără valori spirituale, îl au față de ardeleni nu se poate estompa în nici măcar un secol de conviețuire. Din punctul lor de vedere, noi am fost eliberați de sub unguri. Dar este evident că politic Transilvania a fost o provincie cucerită, iar spiritual a fost „oul” din care s-au născut cultura și limba română. Oul românismului clocit în cuibarul ungurilor și al austriecilor.



Și vă mai zic o treabă, poate s-aude și-n fund la aia care se tot scarpină de steag când îi mănâncă de la atâta rahat mâncat: dacă în România s-ar trăi bine, dacă educația și cultura ar trece înaintea manelizării, dacă oamenii n-ar mai trăi cu gândul în farfuria ăluia​ de-alaturi și la capra leșinată a vecinului, dacă invidia și răutatea născute din frustrarea dată de traiul prost și din lipsa de respect a statului față de om ar fi înlocuite cu muncă cinstită și obiective clare, nu s-ar mai împiedica nimeni de pânza ce flutură pe Primărie sau pe Prefectură.



– Da, mulți se opresc pe la noi, frecând frunzele roiniței, mirându-se de mirosul său plăcut de lămâie. În maghiară se spune citromfû, adică „iarbă de lămâie”. Am notat pe toate ghivecele și denumirile ungurești, că astfel informația ajunge mai rapid la vizitatorii mei. – Văd...Ce denumiri interesante. De exemplu la oregano apare szurokfû, adică „iarbă de smoală”...



În aceste zile Rimetea/Torockó a devenit oficial parte din Valorile Universale Maghiare, deschizând astfel sacul adânc al posibilităților dezvoltării pragmatice.



Grădina Palocsay începea să intre sub acest nume în mentalul colectiv clujean și, în anii 50, în oraș deja circula o zicală: „Clujul are două grădini frumoase: Botanică și Palocsay”. Shirley MacLaine a primit un buchet de flori de la Rudolf Palocsay, în 1962.



Slow Food Turda și Asociația StudCoop împreună cu Lidl au inițat proiectul EduKitchen, un program de educație alimentară cu scopul de a crește nivelul de cunoștințe privind alimentația sănătoasă în rândul tinerilor. EduKitchen este un proiect de educație alimentară care se derulează pentru prima oară la nivel național, prin parteneriatele rețelei Slow Food în România. Programul va fi implementat la Turda, Cluj Napoca (Slow Food Cluj Transilvania), Câmpia Turzii, Aiud, Iași (Slow Food Iași), Saschîz (Slow Food Târnava Mare) și Sighișoara. Problemele abordate de noi sunt: alimentația nesănătoasă, risipa alimentară și lipsa educației alimentare în școli și în comunitățile urbane și rurale.



Suntem două studente de la Universitatea Jönköping și în prezent scriem lucrarea de licență; acest studiu va fi inclus în lucrarea noastră. Studiul se concentrează în principal asupra corupției din România și percepției oamenilor despre aceasta. Ne-ar ajuta dacă ați răspunde cât mai detaliat și sincer posibil pentru a face cercetarea noastră mai interesantă.




Sus