Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Călimară / Mimarea lui Zsófi si Liza aduc încă un Oscar pentru maghiari

Mimarea lui Zsófi si Liza aduc încă un Oscar pentru maghiari

Filmul maghiar iarăși face furori în lume. După Fiul lui Saul, acum filmul de scurt metraj Mindenki (Sing) al lui Deák Kristóf, aduce nu numai un nou Oscar, maghiarilor, ci și o imensă posibilitate de a reanima filmul ca atare ca sursă de catarsis, oferîndu-le spectatorilor, însetați de frumosul ascuns, sentimentul reușitei colective – reușita colectivă fiind cea mai puternică forța a reînvierii umane.Nou venita Zsófi este acceptată în vestitul cor al școlii, condusă de o profesoară care, vrând să câștige marele premiu și turneul internațional, interzice în secret unor elevi mai puțin dotați să cânte, obligându-i să mimeze cântatul.

   


     

Filmul de scurt-metraj maghiar, Mindenki (în traducere: Toți) - în engleză: Sing. Premiul Oscar 2017.Însăși ideea este aspră, deoarece pune nu numai fără milă, dar și brusc în fața adulților oglinda societății lor – o societate care numai în ochii copiilor primește adevăratele sale valențe: cruzime umană, ipocrizia iubirii de semeni și motivația grea a reușitei personale.

Mesajul filmului este cu atât mai simplu cu cât pare la prima vedere sofisticată: răzvrătirea copiilor buni pentru dreptate, solidaritatea adevărată demonstrată de ei pune într-o situație delicată spectatorul adult.

    

Victoria valorilor culturale autohtone. Corul Școlii Generale din Piața Bakács din Budapesta (corul din film) așteaptă momentul decernării premiului Oscar în sala de clasă. Bucuria reușitei comune maghiare...


Atmosfera autohtonă – școala maghiară, corul care visează la Suedia, muzica populară și clasică maghiară, clasa și coridorul postsocialist provincial din Ungaria – dă istorioarei nu numai plauzibilitate dar și credibilitate, obligând spectatorii la contemplat vizavi de frumusețea locului natal, a valorilor proprii, care iată, nu sunt deloc mai prejos decât fundalurile hollywoodizate care inundă cinematografia de azi.

   

Deși pare de necrezut, dar răzvrătirea lui Lizi, Zsófi și a tuturor (Mindenki) are deja rădăcini în cinematografia maghiară, având în spate filmul lui Gyöngyössy Imre (1983) cu titlul Jób Lázadása (Răzvrătirea lui Iov) – un film care aduce în prin plan alter-egoul masculin al lui Lizi și Zsófi: pe Laczkó.

Sus