Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Călimară / – Bun Ion, că f***e și pe Ana și pe Florica!

 – Bun Ion, că f***e și pe Ana și pe Florica!


La Odorhei spaima comisiilor de bacalaureat la română era una formată din... Mészáros și Măcelar. Prima, o doamnă foarte bine pregătită, foarte sobră, un model de cadru didactic în adevăratul sens al cuvântului, profesoară la un liceu din oraș. Celălalt (odihnească-se în pace!) unul dintre cei mai buni profesori de română cu care am avut ocazia să colaborez, ce preda la Liceul Teoretic din Cristur.

Cert este că atunci când se întâlneau cei doi notele erau absolut obiective, nu se ținea seama dacă elevul vine de la secția maghiară sau de la cea română, evaluarea se făcea ca la carte și se pica la examenul oral cu brio dacă nu erai pregătit serios.Cum la acest tip de examen putea intra oricine să asiste, într-un an, pe seară, terminând de examinat la liceul unde eram repartizată (liceul de artă din Odorhei), mă duc să văd ce fac pruncii mei și ce note au. Tocmai se pregăteau să intre doi. Mă văd, mă pupă, tremurau:

– Doamna, intrați cu noi?! Bine, intru. Da' să știți că nu intervin!
– Nu! Numai să vă vedem acolo!...

Bun... Intru. Salut comisia. Dl. Măcelar îmi face semn să mă așez lângă el. Vine un copil să răspundă. Transpirat. Până în palme. Citește textul care viza înțelegerea, răspunde la întrebări, cu accent, cu greșeli, dar răspunde, semn că îl înțelesese în mare. Subiectul al doilea:

– Ion...de Liviu Rebreanu...
Dl. Măcelar se uită la colega. Ea, peste ochelari, la elev:
– Dar pe bilet scrie nuvela istorică... Un Lăpușneanu', ceva?
– Nu place Lăpușneanu! – vine răspunsul...
– De ce?
– Lăpușneanu om rău. Omoară toți boierii, face piramidă de capete și după aia nevasta otravește la el...
– Bine, măi, văd că ai habar... Da' Ion îi mai bun? (Tot domnul Măcelar întreabă)
– Bun Ion, că f***e și pe Ana și pe Florica!

Dna. Mészáros se uita la portretele scriitorilor maghiari atârnate pe pereți. Eu nu știam unde să mă uit, simțeam că explodez de râs. Domnul Măcelar ia carnetul, îi dă 5 și îi zice:

– Du-te, fii și tu bun ca Ion că e nevoie și de oameni din ăștia!

Am râs de ne-am stricat pe hol vreo 10 minute, că în sală nu mai puteam sta... I-am zis: Domnule profesor, în seara asta mi-ați distrus un mit... Zice: las' că te fac eu să descoperi altele...

Frumos om... Si prea devreme dus dintre noi…


(Fragment din volumul de publicistică literară al Florinei Vaipan, sub redactare la Editura Világhírnév, ISBN 978-606-8864-02-0)
Sus