Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Călimară / Persida Negruți sau de la matematică la pictură pe coji de ouă

Persida Negruți sau de la matematică la pictură pe coji de ouă

Persida Negruți s-a născut pe 9 martie 1963, în Targu-Mureș. A absolvit Liceul Pedagogic în 1981 și Facultatea de Matematică a Universității București, în 1987. Din 1990, este profesor de matematică la Grupul Școlar Ion Vlasiu din Târgu-Mureș. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 2002 și a participat la numeroase expoziții de grup organizate de AAP (Asociația Artiștilor Plastici) Mureș. Are opere artistice în colecții personale și muzee din România și străinatate. Ca tehnică picturală folosește: pictura în ulei pe pânză și carton, icoane pe suport de coaja de ouă, pe lemn, carton și sticlă. – Mi-a plăcut de mică să desenez și să colorez – îmi spune. – Tatăl meu, de la care am și moștenit multă răbdare și un pic de talent, m-a convins ca din clasa a 5-a să frecventez Școala de Arte. În clasa a IX-a când liceul de arte s-a desființat, devenind secție a Liceului Pedagogic, am refuzat să mă înscriu la un alt profil, visând, ca mulți dintre colegii mei, să devin mare pictor. Vremurile erau grele.

Ca să reușești să fii admis la o facultate de profil artistic trebuia: sau să fii un talent extraordinar sau sa ai pile și relatii sau foarte mulți bani, iar eu știam că nu întrunesc niciuna din aceste calități. Mulți dintre colegii mei, chiar dacă au absolvit Liceul de Arte s-au reprofilat!

– Despre imaginea de sine. Calități, defecte...

– Eu știam destul de bine ce calități și ce defecte aveam: la desen eram aș zice bună, poate foarte bună, dar culoarea n-o stăpâneam grozav. Cu încrederea în propria-mi persoana n-am stat prea grozav niciodată. În lumea artiștilor, este greu să răzbești dacă nu ești convins ca ești foarte bun, iar atunci urmând exemplul surorii mele am dat admitere la Facultatea de Arhitectură unde am picat cu brio: ghici... n-am luat tocmai proba de desen! Era nevoie de foarte multă muncă și mi-ar fi plăcut să merg la Facultatea de Arte Plastice, dar aveam nevoie și de un profesor foarte bun ca meditator pe care l-am și găsit taman în București.

Ai mei erau oameni simpli și n-aveau bani să mă susțină. Cum mie într-adevăr îmi plăceau și științele exacte am dat admitere la o facultate de profil: am intrat, m-am acomodat foarte greu și-am vrut nu o dată să renunț, dar nu știu de ce și cum până la urmă am absolvit Facultatea de Matematică. Acum sunt profesor de matematică la Grupul Școlar Ion Vlasiu din Târgu Mureș.

– Ce spun elevii despre Persida Negruți?

– Elevii spun că sunt exigentă, dar eu cred că îmi fac doar datoria de dascăl. Aș mai adauga că la ora actuală urmez un curs de iconografie la Centrul Județean pentru Cultură și Tradiție din judetul Mureș.

– Am văzut ca ai o tehnică originală care presupune pictatul pe coaja de ouă... apoi văd că pictezi tablori și icoane...

– Într-adevăr, când pictez am o stare specială: nu mai sunt eu omul mărunt care este mistuit de griji și de probleme, simt că trăiesc într-o altă lume care este dominată de frumos și iubire. Mi s-a spus că icoanele mele sunt încărcate de energie pozitivă, iar dacă este așa înseamnă că fac un lucru bun pentru că eu cred că numai faptele bune și gândurile curate te pot aduce mai aproape de Dumnezeu. Aș mai aduga și PS la interviu. În general, lucrurile sunt complicate. Este greu ca în câteva cuvinte să explici o viață! Sper ca n-am spus multe prostii! Nu sunt om de litere, ci sunt doar un biet profesor de matematică! Viața o iau încet și încerc să mă bucur de fiecare clipă ceea ce îi sfătuiesc și pe cititorii Corbii albi.

                                                                       ***
Actualmente Persida Negruți a decis să lucreze pe cont propriu (cum s-ar spune) și își vinde lucrările la târgurile meșteșugăreștiSus