Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Călimară / Un film maghiar de colecție: Emberek a havason – Oamenii Muntelui

Un film maghiar de colecție: Emberek a havason – Oamenii Muntelui

Oamenii muntelui este un film de colecție. Acest film a fost premiat la Festivalul de la Veneția din 1942. Este o adaptare cinematografică după o nuvelă care a fost scrisă de Nyírő József și descrie, în mod realist, lumea care este sfâșiată de inegalitățile sociale. Eroii fimului sunt oameni ai muntelui care încă nu au fost atinși de goana după bani care distruge umanitatea. De precizat că a fost considerat de criticii maghiari printre cele mai bune filme autohtone ale secolul trecut.„Pelicula realizată în anul 1942 de Szőts István este o creație inclusă în arta cinematografică universală, având un rol important în dezvoltarea neorealismului italian. (...) Aduce pe ecran cu o sinceritate și compasiune profundă eroii muntelui, în această sferă puritană regăsind idealuri precum abnegația, cinstea, onoarea și solidaritatea. Regizorul comunică în limbajul vizual ceea ce alții reușesc să spună prin vorbe.”  

Este o peliculă extrem de prețioasă din colecția colecția Arhivei Naționale și a Institutului de Film din Ungaria (MaNDA). Originalul constituie o nitrocopie care din nefericire este destul de degradată, iar sunetul ce a fost înregistrat cu tehnica de atunci este distorsionat. Cu sprijinul Arhivei Naționale și a Institutului de Film din Ungaria și Academiei Maghiare de Arta a avut loc restaurarea digitala a filmului care a fost realizată de Studioul Focus Fox sub cordonarea operatorului de imagine Sára Sándor, discipolul lui Szőts István.
 
                 

Szőts István (cel care a realizat această peliculă) a consemnat în memoriile sale a scris că filmul constituie „o artă cosmică, care se joacă pe scena cerului și a pământului” și unde natura este precum o „orchestră uriașă își interpretează rolul împreună cu omul, sau de multe ori chiar și fără om”. De precizat că Szőts István (1912–1998) a urmat studii de pictură având ca mentori pe Aba-Novák Vilmos și Iványi-Grünwald Béla și a lucrat la Casa de Filme Hunnia în calitate de asistent al regizorului Zilahy Lajos. Activitatea sa a fost recompensată cu Premiul pentru Arta Maghiară în 1990, Premiul Kossuth în 1992, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Filmului Maghiar în 1994, Premiul pentru Patrimoniu în 1996.

Sus