Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Călimară / Ungaria Medievală de Est și episcopii ca personaje principale

Ungaria Medievală de Est și episcopii ca personaje principale

În sala mare a primăriei din Turda s-au adunat zeci și zeci de oameni – reprezentanți ai mediului academic, înalți clerici, oameni de cultură și foarte mulți tineri – pentru a fi prezenți la lansarea unui nou volum al celui mai apreciat tânăr istoric din România, Dr.Mihai-Răzvan Neagu.

Tânărul cercetător – colegul nostru de la Corbii Albi – și-a fundamentat faima de istoric prin viziunea sa apolitică asupra istoriei acestei regiuni a Europei, spunând pe nume adevărurilor legate de această tematică.

Noul volum al autorului poartă numele de Episcopi și episcopii în estul Ungariei Medievale. Tipologii episcopale în diecezele de Transilvania, Oradea și Cenad din evul mediu și este un tratat destinat tuturor celor ce vor să cunoască atmosfera socio-politico-religioasă a Ungariei medievale de Est.

Conf. Univ. Dr. Șerban Turcuș a punctat foarte frapant laturile forte ale volumului și ale stilului de cercetare-abordare marca Dr.Mihai-Răzvan Neagu:

„Recursul la izvoare diplomatice, mărturisit de frecvența de citare a colecțiiilor de documente, susține discursul istoric al Dr.Mihai-Răzvan Neagu într-un registru al concretului și îl ferește de tentația nefericită a plauzibilului, probabilului și posibilului, recurent întâlnită în medievistica second-hand din țara noastră care privilegizează retoricul-lozincard în detrimentul juridicului-documentat.”

Lipsa de conformism a autorului volumului, precum și valoarea informativă generală a acestuia au fost subliniate și de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Preasfinția sa și-a început alocuțiunea povestind o întâlnire a sa cu Preasfinția sa, Jakubinyi György, arhiepiscop romano-catolic din Transilvania, care i-a atras atenția asupra unor clerici romano-catolici din Ardeal, care au avut un rol important în dezvoltarea regiunii studiate, adică Ungaria medievală de Est.

Tânărul autor și-a prezentat volumului cu emoție, subliniind faptul că obiectul studiilor sale îl constituie aspectele politico-religioase ale acestei zone multietnice, de la începuturi până la confruntările ungaro-otomane.

„Ținta” observației sunt episcopii din Ungaria, care au avut un rol important în strategiile militare ale regatului, uneori găsindu-și moartea pe câmpul de luptă.

Dr.Mihai-Răzvan Neagu este chiar pasionat de episcopii militari ai Ungariei, dedicându-le un întreg capitol, intitulat Considerații privind rolul episcopilor din Ungaria Medievală în lupta antiotomană până în 1526 – adică bătălia de la Mohács, unde au pierit cu sabia în mână șapte episcopi ai Ungariei.

Această viziune amplă a autorului asupra istoriei își pune amprenta și pe redactarea propriu zisă a volumului, care deja de la primă frază rupe tăcerea hotarelor, așezând regiunea cercetată în contextul geografic și clerical-administrativ corect:

„Din punctul de vedere al Bisericii Romane, estul Regatului Medieval al Ungariei a fost organizat sub forma arhiepiscopiei de la Kalocsa, care avea ca sufragane episcopiile de Transilvania, Oradea și Cenad.”

În noua carte a tânărului cercetător apar multe personaje care sunt cvasinecunoscute publicului român: Czudar Imre, Upori István, Pálóczy György, Csanádi Balázs, Lépes György, Agmándi Péter, Geréb László, Kálmáncsehi Domokos, Thurzó Zsigmond, Várdai Ferenc, Gosztonyi János – episcopi transilvani.Abordarea modernă – absolut apolitică – a tematicilor tratate, deschide incontestabil orizonturi noi cititorilor, care au posibilitatea de a călători într-o lume apusă, cu personaje istorice ce așteaptă ca tinerii istorici moderni, de factura Dr.Mihai-Răzvan Neagu să-i trezească și să le permită prezență în noile manualele de istorie.

Ca încheiere vă propun să recitiți articolele semnate de colegul nostru în Corbii Albi: Lajos Szentpéteri și alți colegi studenți turdeni la Graz (http://corbiialbi.ro/index.php/compas/58-lajos-szentp-teri-i-al-i-colegi-studen-i-turdeni-la-graz/); Pogány Miklós și cămara de sare din Turda (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/122-pogany-miklos-si-camara-de-sare-din-turda/).
Sus