Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Călimară / Forró Ágnes și evadarea din cotidian

Forró Ágnes și evadarea din cotidian

Atmosfera acelei zile de martie era rece și apăsătoare, iar eu, fumând în fața Casei memoriale „Györkös Mányi Albert” (Republicii/Majális u. 5), resimțeam apatia mediului citadin și observam mersul grăbit al orășenilor indiferenți. Nici eu și nici ei nu știam ce se ascunde în spatele peretelui de care mă rezemam cu o nonșalanță calculată.Acum râd la gândul neștiinței mele, deoarece odată intrată în clădire am fost izbită cu putere de vivacitatea și voioșia încăperii, starea mea de spirit cunoscând o întorsătură de 180 de grade. Camera luminoasă și primitoare purta semnele unui elan artistic mânat de dorința puternică de a înfățișă frumusețea satului săsesc. Ceea ce vedeam era expoziția de pictură a doamnei Forró Ágnes.

Jocul de culori denotă intenția de a experimenta în creația artistică, spontaneitatea și influențele unui suflet tânăr reieșind cu ușurință la suprafață. De altfel și artista a declarat, într-o manieră jovială, că în momentul în care pictează nu ține cont de un anumit plan prestabilit, preferând să se aventureze în tărâmul simbolurilor și al culorilor care mai de care mai debordante. Foile albe sunt respinse din principiu, lucrările fiind realizate pe un fond colorat, electric, fapt ce oferă o intensitate expresivității fiecăreia în parte.

Am observat o unitate în picturi, fiecare dintre ele purtând amprenta unui spirit arhaic, constant într-o lume marcată de schimbări. Frumusețea satului săsesc, marcat de o veche tradiție, este cuprinsă într-o manieră originală, remarcabilă prin faptul că denotă veselie și jovialitate, deși ilustrează un univers în mare parte uitat, părăsit. Decadența aceasta este împinsă la o parte de capacitatea artistică de a descoperi acel ceva etern, acel spirit care rezistă în bătălia cu timpul.Vă invit să evadați din cotidianul monden, lăsându-vă purtați de frenezia fantezistă a acestei expoziții colorate și jucăușe, care aduce în centrul Clujului un strop din frumusețea universului rural săsesc.

Sus