Luni, 16 Septembrie 2019
Luni, 16 Septembrie 2019


Călimară / Kós András și Melodeus calcă pragul porții de mijloc a Crăciunului

Kós András și Melodius calcă pragul porții de mijloc a Crăciunului


Apropiindu-se Crăciunul, la Cluj/Kolozsvár s-a organizat o expoziție de artă din lucrările lui Kós András, un renumit sculptor din Ardeal. Evenimentul a avut loc în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu (Farkas utca) în data de 12 decembrie 2015, la ora 17.

Evenimentului i-a dat loc coridorul secundar al bisericii nou renovate, un spațiu cu o atmosferă aparte, unde în jur de o sută de oameni s-au adunat să vadă expoziția familială, deoarece multe obiecte de artă, statui, grafici, fotografii despre opere artistice monumentale au fost prezentate pentru prima dată publicului larg.Expoziția a fost organizată de către criticul de teatru Szebeni Zsuzsanna, referenta Institutului Național de Istoria Teatrală din Ungaria, curatorul expoziției, descendenții lui Kós András, în primul rând fiica artistului, Kós Katalin, în parteneriat cu Consulatul General Maghiar din Cluj-Napoca, Breasla Artistică Barabás Miklós (Barabás Miklós Céh) și Asociația Carola.

Publicul a fost vrăjit nu doar de lucrările sculptorului, ci și de corul Melodeus, condus de Demeter Vincze András, nepotul lui Kós András.Corul Melodeus a fost înființat în 2010. Corul are un caracter inovator. Este de reținut că în lumea de azi există un cor care nu este tentat să urmeze pașii altora ci dorește să fie un pionier în lumea muzicii corale. Melodeus alege poarta de mijloc – poarta noului, un „nou” pe care Ady Endre a fondat un întreg univers poetic.

Preotul reformat Fazekas Zsolt – gazda evenimentului – prin discursul lui festiv și-a exprimat bucuria de a găzdui un astfel de eveniment cultural, prin care se redăruiesc comunității lucrări de viață – lucrări prin care s-a cristalizat cultura clujeană.

– Aceste valori trebuie apreciate și păstrate – sublinia Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca.Kós András era o persoană emblematică: un creator de tradiții. La urma urmei expoziția a creat un pod virtual între public și artistul sculptor, un pod valoros ce înaintează în timp și spațiu, hrănind părintește, ba chiar ocrotind cultura clujeană. Din lucrările bune se învață.

Ne învață despre istorii anterioare, despre o societate care nu mai există, despre locuri, unde omul nu se mai poate întoarce.

O poartă de mijloc: către viitor și trecut. Așa se poate caracteriza opera lui Kós András – subliniau Németh Júlia și Kolozsi Tibor, critici de artă. Expoziția se poate vizita pînă la 20 decembrie, între orele 14-18 în incinta bisericii reformate de pe strada Mihail Kogalniceanu (Farkas utca).
Sus