Marţi, 20 August 2019
Marţi, 20 August 2019


Călimară / Un nou joc de cărți: Muzicando

Un nou joc de cărți: Muzicando

În urmă cu doi ani am reușit să scoatem de la tipar un sistem de jocuri intitulat Muzicando, prezentat sub formă de cărți de jocuri; 56 la număr, cu desene reprezentând 49 de instrumente muzicale și 7 muzicieni, împărțite pe culorile curcubeului. Cărțile sunt atractive și completează cultura generală a oricărui curios.

Mecanismul jocului este simplu, câștigă cel ce reușește să etaleze toate cărțile din mână înaintea adversarilor.Pentru a păstra jocul unitar (pentru că este vorba de patru feluri de etalări) și pentru verificarea mecanismelor fiecărei etalări a fost nevoie de participarea unor oameni de încredere, cărora să le putem dezvălui fără rezerve un regulament ce nu era încă omologat. Șansa noastră, a designerilor acestui sistem de jocuri, s-a numit Asociația Sportivă Clubul Român de Țurcă, colegi cu noi, cu ajutorul cărora am putut să verificăm strategiile posibile, să eliminăm sincopele și să dăm o cursivitate etalărilor.

Țurcașii noștri au fost primii participanți la turneele organizate, iar implicarea lor a însemnat atragerea de noi prieteni Muzicando.Au trecut doi ani de acțiuni menite să aducă oamenii aproape, unul de altul și de Sighetu-Marmației: zece turnee din care unul internațional, cu participarea unei echipe din Italia, prezentări la Cluj-Napoca și Baia Mare, diverse întâlniri cu grupuri eterogene în diferite locuri, pentru înțelegerea întregului sistem Muzicando.

Considerând că cele mai relevante răspunsuri sunt ale celor angrenați în turneele noastre, am adresat un set de întrebări, cele mai interesante răspunsuri - în cele ce urmează:

“Servus, scriu despre Muzicando un articol care va fi publicat pe site-ul Corbii Albi. Te rog să mă ajuți răspunzând la câteva întrebări:
1. Cum ai aflat despre acest sistem de jocuri?
2. Ce îl face deosebit față de alte jocuri?
3. Cât de frecvent îl joci cu prietenii/echipa?
4. Ce satisfacții îți oferă participarea la Turneele Muzicando?
5. Muzicando s-a născut în Maramureș în urmă cu doi ani. Care crezi că ar putea fi viitorul acestui sistem de jocuri?
6. Ai propuneri sau sugestii pentru organizatorii turneelor? Se pot îmbunătăți cumva activitățile legate de promovarea Muzicando?

Mulțumesc mult pentru răspunsuri.”

Sergiu Man

1. Am aflat de jocul Muzicando de la prietenii apropiați, alături de care am contribuit la finalizarea formei oficiale de joc, cărora le mulțumesc pentru onoarea de a mă include în fenomen.
2. Pentru mine personal diferența constă în gradul ridicat al strategiei pe care ești nevoit să o gândești și să o aplici, indiferent de nivelul la care joci, și aici mă refer la jocurile individuale, partidele cu echipa formată din două persoane și culminând cu cele în care de echipa are patru persoane.
3. Cu echipa în momentul de față joc la turnee și câteva antrenamente înainte de turneu. Insă am un grup de copii pe care-i inițiez in tainele acestui joc și jucăm ori de câte ori avem ocazia.
4. Pe lângă faptul că am cunoscut oameni minunați din toate colțurile României și chiar de dincolo de granița României, o satisfacție personală e să reîntâlnesc echipele cu care am mai jucat și să văd că nivelul tuturor crește de la turneu la turneu. Emoțiile cresc de-a lungul turneelor, ceea ce mi se pare esențial în succesul unui joc.5. Având în vedere faptul că în acești doi ani am reușit să închegăm echipe care participă constant la concursuri dar și să cooptăm echipe noi, eu sunt de parere că suntem pe drumul cel bun și viitorul jocului Muzicando e luminos. Eu sper să creștem de la an la an și sunt convins că acești oameni minunați angrenați în fenomenul Muzicando perpetuează mai departe spiritul ludic și competițional pe care-l generează. Spirit care atrage tot mai mulți jucători și simpatizanți, cu siguranță.
6. Pentru promovarea Muzicando am îmbrățișat ideea de a organiza un turneu de promovare Muzicando în aer liber. Sper să reușim să ducem la bun sfârșit această idee, deși sunt conștient că nu e simplu de realizat.

Fredi Fehér

1. La acest sistem de joc pot să zic că am avut, într-adevăr o contribuție, zic eu, importantă, ajutând creatorii la promovarea acestui joc. Implicarea mea a atras un număr important de oameni care în momentul de față socializează, se amuză sau chiar intră în competiție prin intermediul jocului Muzicando.
2. Jocul de Muzicando este un portal ce face trecerea din lumea sunetelor și culorilor în cea a jocurilor. Se diferențiază elegant față de alte jocuri tocmai prin cele patru etalări: Sarabanda, Glissando, Parada, respectiv Muzicando. Părerea mea este că acest joc are potențial.
3. Îl joc în fiecare weekend împreună cu prietenii mei, cu echipa pe care am format-o în urmă cu doi ani. Mai jucăm și în timpul săptămânii când avem răgaz, deoarece avem și alte activități în viața de zi cu zi.
4. Turneele te fac mai bun, mai important, te modelează. Te învață cum să legi o echipă... mai ales dacă ești o persoană competitivă.
5. Creatorii au pus la punct un sistem de joc prin care este eliminat factorul noroc. Sistemul se bazează strict pe strategia jucătorului și a prins la public tocmai prin acest lucru.
6. Promovarea oricărui eveniment de acest gen ar putea exploda în momentul când turneele vor avea premii în bani.

Szeibert Márk

1. Despre acest joc am aflat prin intermediul prietenilor.
2. Culorile curcubeului (pentru că le înveți, n-ai ce face), înveți game, instrumente muzicale... Iți solicită memoria la maxim și este un joc creativ, constructiv și până la urmă de echipă sau de distracție.
3. Cu prietenii îl joc ori de câte ori am ocazia… ne întâlnim la o bere, scoatem pachetul și îi dăm bice. O medie a jocurilor este cam de 10-15 jocuri pe lună.4. Participarea la turneele Muzicando îți oferă timpul petrecut cu o mulțime de oameni foarte veseli și cumsecade, într-un cuvânt socializare. Dar te și ambiționează să îți dorești primul loc prin premiile puse la bătaie în fiecare competiție organizată.
5. Viitorul ar putea fi ceva măreț! Nu doar cei din Maramureș vor afla de el ci și întreaga Europă… chiar și mai mult. Este un joc cu adevărat bun și nu spun asta deoarece sunt maramureșean ci pentru că este adevărul!
6. Propuneri sau sugestii deocamdată nu am, dar fiți siguri că în cazul în care voi avea o idee sau propunere o să mă fac auzit.

Alexandru Tomoiagă

1. În vara anului 2014 am auzit de el de la un grup de italieni care m-au învățat să-l joc.
2. Complexitatea și regulile îl deosebesc de celelalte jocuri de cărți și îl fac deosebit.
3. Îl joc 2-3 zile pe săptămână, depinde de timpul liber și de stare.
4. Îmi oferă satisfacția de a participa într-o competiție și de a cunoaște oameni noi și noi stiluri de joc.
5. Cred că ar ajunge departe datorită faptului că deja începe să facă înconjurul lumii, datorită aspectului său care te atrage. Mai sunt și turneele…
6. Consider că pentru început este destul de bine organizat ca turneu și nu are nevoie de schimbări dar pe viitor consider că ar putea încuraja mai multă lume să joace prin cât mai multe demonstrații publice.

Manuela Neag

1. De la inventatorii jocului, pe care am avut norocul de a-i avea ca prieteni.
2. Foarte multe il diferențiază de alte jocuri… mai bine zis a preluat tot ce e frumos în alte jocuri: strategie, competitivitate, joc de echipă, fair-play și a înlăturat părțile urâte: gălăgie, limbaj deplasat, intriga, înverșunarea, aducând totodată un plus în domeniu: jocul pe note muzicale, culorile curcubeului și dobândirea de noi cunoștințe în muzică, cum ar fi instrumente muzicale, compozitori, semne grafice muzicale.
3. Îl joc ori de câte ori am ocazia, în timpul liber, la o ieșire cu prietenii, la o șuetă, e modul nostru preferat de a ne petrece week-end-ul.


4. Pe lângă faptul că ne da ocazia de a ne revedea prietenii, eventual de a cunoaște oameni noi și a petrece timp de calitate împreună, turneele Muzicando îți dau adrenalina și sentimentul acela de dinaintea unui examen pentru care te-ai pregătit intens, iar dacă la final ești și învingător e sublim!
5. Eu văd Muzicando ca pe un joc nobil, jucat la curtea regală, dar asta ne duce cu gândul în trecut. Viitorul sper să fie unul frumos și să ajungă cunoscut în toată lumea.
6. Aș propune doar schimbarea locației și strict pentru o lumină mai bună. Cât despre promovare cred că sunteți pe drumul cel bun. Eventual niște turnee cu circuit deschis pentru a da ocazia celor interesați, care poate nu au cunoscuți printre jucători, să vadă despre ce e vorba.

Camelia Negruș

1. De la prieteni dragi.
2. E un joc de gândire, nu de noroc.
3. În medie o dată pe săptămână.
4. Partide de joc cu oameni inteligenți și plăcuți.
5. Nu știu pe cineva, care după ce s-a familiarizat cu jocul, să mai poată renunța la el (emoticon smile) deci viitorul? unul cât se poate de previzibil: extindere exponențială.
6. La promovare nu mă pricep, nu pot să ofer sugestii valabile. În ceea ce privește organizarea turneelor, singura sugestie pe care o am este la turneul individual, unde aș oferi o șansă primilor doi de la o masă, dat fiind că acolo intervine și factorul noroc.

Marius Popescu

1. Recomandat de Iuliana.
2. Are adâncime ca Bridge-ul dar este mai dinamic.
3. O dată pe săptămână.
4. Prieteni noi, comunitate primitoare.
5. Potențial are, bottleneck-ul e promovarea.
6. Construirea Muzicando online. Știu că nu-i ieftin dar comparați-l cu promovarea fizică a jocului la nivel global.

Dania Roatiș

1. Prin sesiunile de prezentare și prieteni.
2. Muzicando e interactiv și se joacă în echipă.
3. O dată pe săptămână.
4. Competiție, întâlnire cu prieteni.
5. Răspândire mai mare la nivel național.
6. Turneu la Baia Mare

Ana-Maria Băducă

1. Prin viu grai, de la niște cunoștințe care mi-au povestit despre joc.
2. Tot. Este unic în felul lui. Nu prea știu multe jocuri dar și din câte știu nu seamănă cu nici unul.
3. Cam de fiecare dată când mă întâlnesc cu prietenii. De două-trei ori pe săptămână.
4. Plăcerea de a fi toți împreună și spiritul competitiv care este ținut mereu în priză.
5. Sincer, nu am prea stat să mă gândesc, dar imi doresc să afle cât mai multa lume de el.
6. Să o țină tot așa și să își dea interesul în continuare.
Multă imaginație :)

Iuliana Varga

1. Într-un week-end, la căbănuță la țară. Se antrena "echipa de șoc", și... părea interesant, amuzant dar în același timp foarte solicitant pentru atenție, gândire... concentrare maximă, și am zis, de ce nu... hai să învăț și eu.
2. Ceea ce îl face deosebit de alte jocuri de cărți este faptul că e o combinație de mai multe jocuri... eu nu știu cum se joaca Renz-ul (nu știu dacă am scris corect), cruce, dar știu remy și îmi place foarte mult, iar etalarea seamană cu cea de la remy, te face să te concentrezi maxim, să joci în echipă, să îți urmărești adversarii, să gândești dinainte, să încerci să îți dai seama ce cărți are partenerul tău și să îl ajuți, să gândești cam ce cărți are adversarul tău, și stilul de joc de la competiții. Mi se pare foarte fain faptul că tu joci la masa cu cineva, dar de fapt adversarii tăi stau la cealaltă masă cu jumatatea echipei tale... din cate jocuri de carți am jucat și am văzut să se joace, acesta este singurul la care se joacă… în oglindă (asa se zice?).3. Noi sperăm să începem să îl jucăm mai mult de doua ori pe săptămână.
4. Ce satisfacții îmi dă participarea la acest concurs?! Hmmm, păi să vedem, în primul rând mă întâlnesc cu niște oameni tare faini și dragi mie, joc împreună cu dragul meu - deși nu îmi place deloc când pic cu el la masă, socializare, mai dezvoltă câte puțin în mine spiritul de competiție și parcă acuma tot jucând mai des, hmmm… mi-ar plăcea să detronăm echipa drăguțului meu... să pot să-i spun și eu de fiecare dată: "Lasă dragul meu, că tu ai noroc în dragoste!"
5. Daca am reuși fiecare să promovăm pe unde avem prieteni în țară și peste hotare... ar putea ajunge Muzicando un joc foarte cunoscut, mi-ar plăcea să se poata juca cântăreții... să stăm la masă, la competiție, cu un interpret îndrăgit, gen Mircea Baniciu, Alina Manole, cu cei de la Vama Veche, eheee... și nu mă mai întind că apoi dragul meu .... (emoticon wink)
6. Mă gândesc că pe zona Maramureș ar trebui făcută cât mai multă reclamă, directă, chiar dacă se face și pe la TV, ziare... tot mai mult prinde jocul LIVE... să se organizeze cât mai multe turnee, de antrenare, prezentare a jocului, s-ar putea face prezentare power point, că tot suntem în era informaticii, era vitezei, pe Facebook, cât mai multa reclamă, să se vada că se joacă, adică, nah, mă gândesc ca la fiecare prezentare de joc să se facă fotografiii să avem ce posta, să se joace des, cât de des posibil... acum într-adevăr va fi o perioadă mai moartă, BAC-uri, licențe, concedii...
Ar fi fain să fie atrași cât mai mulți de acest joc, noi am reușit să mai facem o echipa în Baia Mare și nu ne oprim aici.
Mă mai gândesc la idei de promovare, dar mai târziu că am niște treabă acuma…

Amalia Codruța Popovici

1. Am avut onoarea să îl învăț de la maestrul... Gicu. Eram la Ferești, într-un cerc de oameni fani și dragi mie, pe care abia atunci îi cunoașteam pentru prima data… pentru asta trebuie să-i mulțumesc prietenei mele Ana emoticon kiss AICI AM FĂCUT CUNOȘTINȚĂ CU “MUZICANDO”.
2. Strategia, CLAR! Bine… pe lângă aspectul și tematica ce caracterizează acest joc. Inițial nici nu îți imaginezi cât de multe strategii poți să dezvolți… și mai ales cât de captivant poate fi în momentul în care îți pune mintea la contribuție.


Informații despre joc și contacte AICI

3. Hmmm... o medie, sincer, nu aș ști să fac… uneori jucăm frecvent… de câte ori ne vedem între prieteni… alteori nu stau foarte bine cu timpul liber… dar tot de 2-3 ori pe lună creem astfel de ocazii de a ne întâlni să jucăm… uneori chiar de 2-3 ori pe săptămână.
4. Pe lângă pasiunea pentru strategie și faptul că îmi antrenez gândirea prin diferite strategii, socializarea și oamenii frumoși din viata mea pe care i-am întâlnit la turneele Muzicando sunt cele mai frumoase realizari.
5. Eu sincer văd acest joc precum jocul de șah… și în următorii 5-10 ani poate chiar să fie mai cunoscut și mai iubit decât oricare alt joc ce educă gândirea… îmi place să cred că se pot promova și lucruri frumoase și nu doar non-valori…
6. Îmbunătățiri, nu neapărat… le urez succes în continuare și le transmit tot respectul meu!
SUNT MÂNDRĂ DE VOI, DRAGII MEI !!! (emoticon kiss)

Dia-Andrada Amihăesei

Dragă Muzicando,
Am avut deosebita plăcere ca în primăvara anului 2014, prin intermediul unui bun prieten să descopăr un nou joc: MUZICANDO!!! și tot prin intermediul acestuia și pe creatorii acestui minunat „CURCUBEU”, pentru care le MULȚUMIM!

Cu ajutorul informațiilor și a detaliilor oferite, am reușit să realizez că nu mai este vorba de noroc, ci de strategii, gândire, planuri de acțiune, complexitate, diversitate. Datorită complexității modului în care a fost gândit acest joc, m-a determinat sa am în permanență o pereche de cărți la mine, (nu ai cum să te plictisești, dacă nu ai ce face cu încă trei oameni în preajmă Joc => Muzicando) pentru că dacă nu în fiecare zi, la a 2-a, a 3-a zi tot găsim o gașcă pentru a ne pune mințile la încercare, de a fi atenți și la colegul de echipă și ne determină în cazuri de egalitate sau înfrângere să cerem revanșa, neexistând posibilitatea de a apărea monotonia.

 

Datorită dorinței de victorie există diferite sentimente în urma rezultatelor obținute, care duc la apariția zâmbetelor pe chipurile participanților, rezultând astfel, în urma participării la turneele organizate, ieșirea din anost. Socializarea cu ceilalți participanți, încercările de a afla strategiile și modul în care gândesc adversarii sau premierile genereaza euforia care cu siguranță se află în sufletul fiecăruia, chiar dacă nu toți o lasă să fie vizibilă.

Din ce se poate observa pe pagina de socializare existentă și pe alte site-uri în care Muzicando se face cunoscut prin intermediul mass-media, la nivel local (Maramureș), acest tip de joc prinde din ce în ce mai mult contur, iar prin intemediul relațiilor proprii Muzicando a început să fie cunoscut și prin alte colțuri ale lumii.
Pe viitor s-ar putea merge pe două variante: dezvoltarea rețelei online de joc, în care diferiți participanți fără a se cunoaște între ei „interacționează” prin intermediul acestui tip de joc, iar cea de a doua variantă pe care eu mi-aș dori să o văd într-un viitor cât mai apropiat, realizarea de turnee la nivel național, cu participanți din toată țara, care presupune desfășurarea unui turneu chiar mai mult de o zi (calificări, optimi, semifinale, finale) și bineînțeles raspandirea turneelor și la nivel internațional.

Dacă tot e MUZICANDO, deși presupune liniște și concentrare, ar fi interesant să vedem cum s-ar simți participanții să joace acest joc pe muzică relaxantă gen: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Frédéric Chopin, Antonio Vivaldi, Joseph Haydn etc.
Din perspectiva promovării acestuia, pe lângă acțiunile întreprinse, ar fi captivant din punctul meu de vedere apariția unui spot publicitar, care să fie difuzat la nivel național pe două, trei canale de televiziune, însă trebuie mare atenție la ce s-ar transmite către public, creația trebuie să fie feerică.

Cu drag,
DiaOlimpiu Chișiu și Mihail Manole

Sus