Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


Călimară / Maghiarii își salvează cărțile – să sperăm că și românii vor face la fel

Maghiarii își salvează cărțile – să sperăm că și românii vor face la fel

Societatea maghiară autonomă din România începe să prezinte tot mai multe semne ale însănătoșirii, îndepărtându-se tot mai categoric de manelismul post-socialist, caracterizat prin pasivitate, servilism, subinformație,incultură și mai ales lipsa inițiativei.

Cel mai important semn vital al unei societăți moderne este inițiativa. Dorința comunității de a face ceva, de a mișca ceva să înbunătățească viața personală și cea colectivă.  


Acolo, unde tineretul se autoorganizează pentru a face ceva pentru societate, acolo, unde autogospodărirea este considerată esențială pentru a ține pasul cu lumea – acolo poți face planuri de viitor, proiecte de țară,proiecte de națiune.

Acolo unde impotența autogospodăririi este evidentă, acolo unde oamenii se holbează ore în șir la diferite televiziuni, considerând moderatorii acestora lideri ai societății, acolo unde expresia ”ce să facem, asta e” și ”mai rău să nu fie” sunt generalizate, acolo unde incultura bubuie – acolo nu se pot face planuri de viitor (eventual planuri pentru a pleca din țară).

În aceste condiții este de înțeles bucuria maghiarilor, când observă, că societatea lor începe să funcționeze normal, inițiativele sosite din cadrul comunității devenind tot mai numeroase și mai evidente.


Una dintre noile inițiative maghiare este proiectul de redistribuire culturală a cărților condamnate la aruncat la gunoi sau vândute la kilogram. Oameni iubitori de cultură din Oradea,Târgu Mureș și Cluj, fără a știi unul de celălalt au inventat tot felul de sisteme de salvare a cărților. 


Unii adună cărțile sortite pierzaniei cu mașini, organizând mai târziu ”talciocuri de cărți”, unde cărțile pot fi luate de pe rafturi pe gratis. 


Alții administrează ”căruțe de cărți”, cu care cutreieră orașele, oferind cărți pe gratis. Iarăși alții organizează alături de biblioteci ”bazaruri de cărți”, unde cărțile pot fi duse acasă gratis.


Unul dintre aceste proiecte – cel din Cluj – se leagă de Corbii Albi, care într-o singură săptămână a primt 7 apeluri telefonice, invitații pentru a lua cărți (chiar biblioteci) pe gratis, cu condiția să nu le vândă, ci să redistribuie într-un fel sau altul între maghiari.

Interesant, ce repede au apărut sponzorii pentru această activitate. Presa scrisă locală maghiară s-a oferit partener, asigurând chiar spațiu pentru a promova ideea. 
      

Apar unul după celălalt firme și oameni de seamă, care vor să deconteze cheltuielile de adunare și redistribuire a cărților.
   

Acum 5 ani cu lupa se căuta un sponzor pentru așa ceva, acum însă iată, societatea maghiară din România s-a întărit, s-a maturizat și alocă din propria inițiativă sume mai mici sau mai mari organizațiilor civile, care derulează această activitate în strânsă legătură cu scopurile asociației.

Un fenomen interesant pare a fi cererea tot mai accentuată pentru cărțile românești. Să sperăm că vor apărea în Ardeal și inițiative românești, pentru a evita imaginea dezolantă a cărților aruncate la gunoi.


Sus