Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


Călimară / 1. Frații dintr-o altă lume: Lucian Blaga și James Joyce

1. Frații dintr-o altă lume: Lucian Blaga și James Joyce

Au existat în această lume scriitori, care deși trăiau departe unul de celălalt, despărțiți de timp și spațiu așisderea, par a deveni în ochiul posterității frați dintr-o altă viață. Rudenia lor spirituală nu este una bătătoare la ochi – nu sunt ca niște gemeni –, dar încercările lor de a retrăi umilințele tinereții le trădează rudenia 

”Herr Lehrer Roth vine spre mine, mă prinde de sfîrcul urechii…” povestește Lucian Blaga trauma sa din copilărie, când este umilit pe nedrept în fața acelora (elevi) care abia așteptau să vadă elevul bun, elevul sincer, elevul exemplar umilit… ”Bătaia” sa a fost una fără urmări grave, rămânând în urmă doar șocul copilului, care se întâlnește prima data cu nedreptatea și răutatea atotputernică a lumii adulților. O traumă care a urmărit poetul toată viața, ca un coșmar nereciclabil.
         

Fratele din ”viața cealaltă”, a lui Blaga – un alt vorbitor al limbii universale a amintirilor anxioase juvenile – pare a fi fost însuși James Joyce, care în Portret al artistului la tinerețe descrie prima bătaie primită de la un dascăl-preot chiar într-un dialect al limbii amintite, cuvintele lui licărind de durerea retrăită, arsă parcă la silabe. 

La rândul său James Joyce a primit o bătaie zdravănă, chiar înfiorătoare în școala confesională doar pentru faptul că nu a purtat ochelari – ochelari care soseau abia peste două zile. Trauma întâlnirii cu josnicia lumii adulte l-a transformat pe James Joyce într-un adolescent vigilent, rănile (la propriu și la figurat) au devenit tovarăși de drum în toată viața sa zbuciumată. Ochelaristul bătut de dascăl, că nu a primit încă ochelarii… O imagine care merită peliculă.

Bătaia primită de Stephen Dedalus în Portret al artistului la tinerețe este mult mai dură decât cea descrisă de către Lucian Blaga în Hronicul și cântecul vârstelor, dar graiul – învolburat de contrapunctele specifice ale anxietății – se dovedește a fi unul comun.

Sus