Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Călimară / Ultima noapte de dragoste și caracterizarea lui Zsigmond Lajos

Ultima noapte de dragoste și caracterizarea lui Zsigmond Lajos

Îmi aduc aminte din liceu de foile de caracterizări legate de personajele principale ale romanului “Ultima noapte de dragoste, prima zi de război”, și acum după zeci de ani, recitind romanul, mă frământă o singură idee. Ce ar fi fost, dacă la examenele de rigoare ar fi fost oferită elevilor și caracterizarea lui Zsigmond Lajos, ofițerului maghiar?

În roman se fac referiri la el în dimensiuni hermeneutice, Camil Petrescu schițându-i doar caracterul, oferind – probabil – cititorului (posibilitatea) de a regândi situația.

” – Gheorghidiule, un bilet de la amicul tău Lajos.
Toți camarazii urmăresc ci interes prietenia mea cu ofițerul ungur, care comandă compania de acoperire a vămii. Mă invită, ca de obicei duminica și sărbătoarea. Pentru după-masă, către ora patru la o partidă de popice și de halbe de bere, cu vameșul nostru, cu vameșul lor cu polițaiul de frontieră și cucoanele lor”

Da, este o mic eveniment din roman, care face trimiteri la omenie și groaza de război. România, țară neutră în război, invitată de Ungaria la popice și bere, la frontieră… Idee simplă, umană, înălțătoare.

Mai târziu însă, când România atacă prin surprindere Ungaria, acești prieteni devin peste noapte inamici de moarte. 


Gheorghidiu va privi mai târziu pe ofițerii maghiari făcuți prizonieri – ofițeri cu care juca probabil popice în fiecare ” duminică și sărbătoare” – care povesteau despre amicul de ieri, Lajos, cum a reacționat la atacul neașteptat.

”Dinainte vine intre două santinele, cu armele îndreptate spre el, un prizonier (nu mai incape indoială). E plutonierul Béla Kiss, îl cunosc acum după pantalonii de dril alb. (…) Aflu ceva mai târziu că, în momentul când a fost somată, santinela ungurească a țipat, locotenentul Sigismund Lajos a iesit in prag, a tras cu revolverul in directia grupului…”

Iată deci întebarea oferită elevului la examenul aferent:

Ce simte Gherghidiu când vede amicii săi maghiari capturați? Ce dialog s-ar fi infiripat între ei, dacă ar fi avut ocazia să analizeze situația?

Sus