Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Adriana Macsut despre zâmbetul lui Bajor Andor și ”Marele Coordonator”

 Adriana Macsut  despre zâmbetul lui Bajor Andor și ”Marele Coordonator”


Bajor Andor, născut în Oradea pe 30 septembrie 1927 și trecut în eternitate pe 14 septembrie 1991 la Debrecen, a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj, a fost poet, romancier, umorist și redactor maghiar, a scris schițe satirice, povești pentru copii (cărți publicate: Șoricelul cel viteaz, Cizmele de șapte poște, Rubedeniile lui Karcsi, Ghioceii de zăpadă, Felician-cel-năzdrăvan, 1984), dar a tălmăcit în maghiară și poeți romăni.

Eu ... am făcut cunoștiință cu spritul scritoricesc satiric al lui Bajor Andor într-o zi ploioasă din iunie 2019. Am răsfoit cartea, dar abia pe 1 iulie am avut timp să o citesc pe îndelete și am descoperit, așa cum spune și Ioan Băieșu în Prefață, ,,unul dintre comicii cei mai străluciți, înzestrat cu un talent ieșit din comun, original și sănătos” (Ion Băieșu, ,,Cuvânt înainte la o carte veselă, în Bajor Andor, ,,Marele cordonator”, Editura Kriterion, București, 1978, p. V).  

Cartea ,,Marele Coordonator” este un volum de povestiri satirice uimitoare și emoționante: tânărul Oliver vrea să cucerească o fată cu citate din Faust (p. 23), Filip este supărat că Homer nu a scris un reportaj, ci o poveste cu zei, așa că îi scrie lui Homer și îi lui spune cum ar fi trebuit să scrie (p. 38), un tată vrea o carieră deosebită pentru fiul lui care a desenat o păsărica (p. 74), are chiar și o poveste amuzantă despre inventarea pâinii de omul primitiv (p. 91) sau alta despre eșecul colectării castanelor sălbatice (p. 88). 

Leimotivul care dă titlul cărții este coordonatorul care nu face nimic și care este prezent în două povestiri ,,Marele coordonator” (p. 180) și ,,Așs vrea iar anii tinereții (p. 96). În povestea ,,Aș vrea iar anii tinereții”, este vorba despre Gyula, alintat de toată lumea Puiu, care ajunge în funcția importantă în care coordonează ceva, dar nu știe clar ce. Povestitorul merge la biroul lui și îi spune versurile unei romanțe: 

,,Aș vrea iar anii tinereții, cu minte mea de acum”, iar coordonatorul notează și îi răspunde: ,,Dă-mi un telefon la începutul lunii viitoare. Până atunci îți promit să rezolvăm această problemă urgentă” (p. 99). În povestea ,,Marele Coordonator”, este vorba deja de un cordonator care are o funcție enigmatică și mare: el le spune celor treizeci de persoane ce lucrau la spagerea unui munte care este momentul când pot arunca pietre în râu: ,,De pildă, de fiecare dată când râul conținea mai multă apă decât piatră, el ne permitea să deșertăm în albie încă o roabă de pietriș” (p. 180). 

Autorul găsește chiar și o meserie rentabilă: scriitor de anunțuri la ,,Mica publicitate” pentru că ești citit de toată lumea, așa că vine cu o propunere interesantă: ,,schimb roman nou-nouț, abia citit, contra anunț bine formulat” (p. 175).

         

Bajor Andor se dovedește a fi chiar un spirit întreprinzător și în povestirea de final spune clar: ,,Domnu` șef plata” (p. 230). Într-adevăr, chiar merită să îi acordăm încredere și să-l citim: ,,Domnu` șef! Habar n-ai cu cine stai de vorbă, cine-i cel care stă ici, pe acest scaun rupt, la această masă șubredă: acordă-mi mai multă încredere”. 

Sus