Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Călimară / Marius Dobrin: Cu prețuire, domnului Röser Ferenc...

Marius Dobrin:  Cu prețuire, domnului Röser Ferenc...

Am stat de atâtea ori la semaforul de pe Memo, cu timp mare, bun să te bucuri de o panoramă de la catedrala Sf Mihail până la întrezărita casă a lui Matei, către care am traversat. De tot atâtea ori am continuat pe strada cu piatră cubică, de parcă aș fi intrat într-o poveste cu mult timp în urmă. De fiecare dată însă am grăbit pasul către piațeta franciscană, atras iremediabil de farmecul ei.

Desigur că am remarcat, cum altfel, vitrina cu cărți a anticariatului din colțul stâng. A fost nevoie de Corbii Albi să mă opresc în dreptul anticariatului Röser pentru a saluta un om despre care a fost de-ajuns să-i ascult o poveste din copilărie ca să-l prețuiesc.  

     

M-a invitat înăuntru și chiar de nu am înțeles o boabă din titlurile acelea, tot ca un copil într-un magazin de jucării m-am simțit. Am văzut frumoase traduceri în maghiară ale poveștilor unor rafinate românce, am admirat desene și am aflat despre cât de căutat este un volum de Karinthy.


La plecare, domnul Röser mi-a oferit un dictionar de literatură maghiara din România. Un tom de 600 de pagini, scris de Gavril Scridon, început prin anii '70 și tipărit abia după douăzeci de ani, care, dincolo de inerentul tribut plătit epocii în care a fost conceput, oferă un tablou minuțios al scriitorilor maghiari din Ardeal.

Au fost aici, cărțile lor dăinuie, nu ne rămâne decât să-i cunoaștem.
Sus