Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Călimară / Romain Roland, fetele Botilescu din jungla României și Czeke Zsuzsanna

Romain Roland, fetele Botilescu din jungla României și Czeke Zsuzsanna

Acum am terminat „Inima vrăjită” a lui Romain Rolland, și sunt cu gândul nu numai la pasajele nu prea elegante legate de ”incultura și primitivismul românesc” (tentativele de viol împotriva personajului principal, Anette), ci și la corespondența acestui gigant al literaturii, laureat al Premiul Nobel.

O corespondență care putea schimba sorți și vieți în lumea educată.

Da, este foarte urât cum scrie Romain Rolland despre mârșava și nespălata familie Botilescu – cu fete care pregătesc râzând tentativa de viol al tatăl lor. Și este dureros cum scrie despre ”mocirla Estului” (promovând o imagine groaznică – la un ”nivel de Nobel” – despre România obișnuită cu ploșnițele din conace). Însă ar trebui să vedem și partea cealaltă a medaliei. 


Mai exact acel Romain Rolland care promova o serie de intelectuali din acea perioadă, ajungând doar o scrisoare de a sa adresată cuiva, ca să-l facă celebru pe respectivul.


Câteva rânduri de recomandare (o prefață) au ajuns, de exemplu, ca Panait Istrati să intre în vizorul lumii bune a literaturii iniversale. Și ca acest prozator aparte să ajungă în lumina reflectoarelor,ba mai mult, și pe peliculele cinematografiei, prin filmul realizat de Dan Pița.

Numele cercetătoarei maghiare Czeke Mariann – considerată pe vremuri singura specialistă din lume care descifra adevăratele legături dintre Beethoven și familia Brunszvik – a ajuns în saloanele din lumea bună tot datorită lui Romain Rolland. Care scriind febril cartea sa despre compozitor, a asaltat-o cu zeci și zeci de scrisori.

Scrisorile trimise de Romain Rolland către Czeke Mariann – care este considerată altminteri prima bibliotecară profesionistă din lume – sunt extrem de autentice, pline de întrebări legate de anumite vorbe, gesturi și evenimente care se pot lega de această relație Beethoven/ Brunszvik Teréz. Astfel încât cititorul secolului XXI simte parcă nerăbdarea ”părților corespondente” de a întreba poșta, dacă a venit sau nu o scrisoare din Ungaria respectiv Franța, cu cine știe ce amănunt sau constatare (teorie) legată de subiect.

Romain Roland rămâne deci în atenția tuturor celor care se interesează de cultura europeană. O cultură care iată, ca și pânza păianjenului, împȃnzește continentul, asumând însă și riscul de a mai captura și altceva în ea... Cum ar fi de exemplu ”fetele Botilescu” (vezi capitolul Anette în junglă) și tot ce aparține de această lume de ciocoi.Sus