Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Călimară / Soljenițin, ungurul, românul, Vera, Natalia și mahorka

Soljenițin, ungurul, românul, Vera, Natalia și mahorka

Clujeanul Szabó Dezső jr., aranjând lucrurile tatălui său decedat, Szabó Dezső sr., a găsit printre acestea și o mică straiță de gât, în care erau 32 de bucăți dintr-un ziar rusesc vechi, pe una dintre ele chiar se putea identifica data: februarie 1947... 

    

Bucățile de hârtie fiind tăiate cu grijă, așezate cu mare grijă în mica traistă de gât – croită și ea cu iscusință , arăta clar, că este vorba de ceva neobișnuit pentru vremurile noastre.

       
Vizita noastră alături de TVR Cluj la Szabó Dezső jr., a scos la iveală o adevărată comoară: ultimele 32 de bucăți de ziar rusesc tăiate pentru a face țigări în lagărele rusești GULAG de un clujean, care nu a mai apucat să-și facă aceste țigări în îndepărtatele mine rusești, fiind probabil eliberat de autoritățile sovietice.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În cartea sa vestită, O zi din viata lui Ivan Denisovici, Aleksandr Soljenitin descrie și o altercație tragicomică româno-maghiară. Moldoveanul prins ascuns la somn, până ceilalți lucrau, este tras la răspundere de paznicii lagărului, amenânțându-l cu arma. Situația este salvată oarecum de un deținut maghiar, care a ieșit din formație și i-a tras în fund un șut zdravăn.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cele 32 de bucăți de ziar aveau marginile negre, dovedind că cel care a realizat această capodoperă de lagăr GULAG, a trăit în apropierea minelor de cărbune. Cusătura făcută cu grijă, materialul rezistent arătau că această mică traistă avea o valoare ridicată în lagăr.


Văzând bucățile, mi-a venit ideea de a încerca să refacem – ca un puzzle – pagina de ziar rusesc din 1947 februarie, cu speranța de a reconstitui chiar articole sau măcar fraze din textele deceniilor respective. Cu alte cuvinte: să vedem, ce scria în ziua respectivă ziarul sovietic.

       

 Țigările mahorka aveau valoare ieșită din comun în lagărele GULAG – explica profesorul de la Sapientia specializat în deceniile staliniste, Murádin János Kristóf , deoarece aceste țigări erau singurele surse de plăcere a barăcilor, ba mai mult, aveau și un rol de valută, puteai schimba ore de lucru pe șantier pentru câteva țigări mahorka.

    


 Este vorba de ziarul local CIOCANUL – ne spune Bán Bartalis Judit, lector universitar la catedra de rusă din UBB – în care se pot reconstitui șase articole. Cel mai important se referă la începutul lucrărilor agricole: un articol tipic perioadei. Sunt două care se referă la cheful muncitorilor de a ridica noua lume, cu criticile specifice erei. De exemplu, într-un articol sunt crititicate cu duritate două muncitoare ”leneșe”, Vera Akupnaia și Natalia Bulavka, care sunt acuzate, că ”COLHOZ-ul nu le place, ele ar dori să primească bani mulți pentru muncă puțină, în dauna colectiviștilor”. Un articol se referă la decernarea unui titlu la o universitate iar celălalt la Tratatul de Pace de la Paris, informând cititorii într-un stil tipic stalinist despre noile hotare ale Europei de după Al Doilea Război Mondial.

                                                                          ***

Știrea descoperirii acestor bucăți de ziar a fost transmisă la instituțiile aferente din Rusia, care au reușit să găsească în arhive ziarul respectiv, completând ”golurile fumate” de Szabó Dezső sr. S-a formulat chiar ideea, ca să se ia legătura cu rudele acestor doamne, Vera Akupnaia și Natalia Bulavka, spunând copiilor și nepoților lor, că mama/bunica lor a devenit celebră și în Transilvania.


Sus