Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Călimară / Adriana Macsut: Despre amintiri false cu țăranii din anii 50 consemnate de András Sütő și Zaharia Stancu

Despre amintiri false cu țăranii din anii 50 consemnate de András Sütő și Zaharia Stancu

Lectura cărții Cireșe tomnatice (Októberi cseresznye), scrisă de către Sütő András, m-a purtat în timp în vremea liceului când mă chinuiam să citesc romanul Desculț de Zaharia Stancu. 

Ei bine, Sütő András (născut pe 17 iunie 1927, Cămăraș, județul Cluj (interbelic) și trecut în eternitate pe 30 septembrie 2006, Budapesta) și Zaharia Stancu (născut pe 5 octombrie 1902, Salcia, județul Teleorman și trecut în eternitate pe 5 decembrie 1974, București) au fost doi scriitori plini de talent, dar care au prezentat o perioadă de teroare – anii 50 – ca și o vreme romantică a realismului comunist în care țăranii și muncitorii înfrățiți clădeau o societatea în care toți erau fericiți și egali pentru că ”scăpaseră de chiaburi și patroni”.

     

Din nefericire, la examenul de bacalaureat am avut parte de subiectul Chipul țăranului român în literatură și a trebuit să prezent asemenea lucrări – așa numite proletcultiste. 

Leimotivul din Desculț de Zaharia Stancu este să nu uiți Darie, iar leimotivul din Cireșe Tomnatice (Októberi cseresznye), de Sütő András, ar fi să nu uiți Dengő. 

Cei doi copii nu ar trebui să uite vremurile cănd chiaburii spre a putea să se desfete în lux îi forțau înfometați și în zdrențe să muncească pe moșiile lor. Cooperativele agricole sunt acele organizații ideale în care țaranii înfrățiți muncesc pentru bunăstarea lor, dar care în realitate profitau de bieții țărani, mai rău decât boierii de odinioară. 

Cărțile Cireșele Tomnatice (Októberi cseresznye) și Desculț sunt greu de citit, mai ales dacă știm istoria adevărată din anii 50, dar efortul este necesar spre a vedea cum scriitori înzestrați au fost nevoiți să semneze legământul miniciunii și să scrie ode pentru un regim totalitar. Din nefericire, nu lipsec nostalgicii care regretă acele vremuri totalitare  
Sus