Luni, 16 Septembrie 2019
Luni, 16 Septembrie 2019


Călimară / Cristian Sandache despre Gárdonyi Géza și Ida regénye (Contract de căsătorie)

Cristian Sandache despre Gárdonyi Géza și Ida regénye (Contract de căsătorie)

Gárdonyi Géza (1863-1922) este unul dintre scriitorii maghiari redutabili, iar romanul său social-psihologic “Contract de căsătorie”, excelează prin tușele analitice fine și capacitatea de a desena cu profunzime, interacțiunea Bărbat–Femeie. 

Povestea a doi tineri care se căsătoresc din interes , poate fi transformată în cele din urmă, într-o mică bijuterie a descoperirii reciproce, într-un context în care, inițial, toate indiciile mergeau către cea mai desăvărșită banalitate. 
   

Ida și Csaba sunt multă vreme doi străini, dar această distanță (care pare inițial astronomică) se va reduce treptat, pentru ca la final, sufletele lor să se îngemăneze, deși orgoliile puternice, încă îi domină, împiedicându-i să recunoască faptul că sunt atrași iremediabil unul de celălalt. 

Natura umană este contradictorie și complicată, iar atunci când intervine pe fir un scriitor de mare talent (precum era Gárdonyi) rețeta succesului artistic este asigurată. 

Cunoscut inițial ca un foarte bun observator al vieții micilor localități patriarhale, dintr-o Ungarie pendulând între magia atmosferei medievale și mișcările de firească modernizare, scriitorul se va afirma atât ca autor de narațiuni cu subiecte preponderent istorice, cât și ca perspicace jurnalist. 

Viața privată i-a fost marcată de un mariaj eșuat după câțiva ani, cu o parteneră care nu se potrivea firii sale, acest eșec descurajându-l și convingându-l, că nu era făcut pentru căsătorie. Până la finalul vieții, va locui împreună cu mama sa, dedicându-se exclusiv scrisului.

Sus