Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Călimară / Revelația între secui a lui Heinrich Böll, un caporal cu premiul Nobel

Revelația între secui a lui Heinrich Böll, un caporal cu premiul Nobel 

Când în vara anului 1944 caporalul german Heinrich Böll a fost rănit pe spate la zece kilometri de Iași, nimeni nu a crezut, că acest tânăr va deveni unul dintre cei mai cunoscuți scriitori al literaturii postbelice germane, laureat pentru romanul Fotografie de grup cu doamnă cu premiul Nobel pentru literatură.

Din Iași tânărul rănit a fost transportat cu trenul răniților la Sfântu Gheorghe, oraș care a devenit în perioada 1940-1944 iarăși parte a Ungariei istorice.

Impresiile sale despre ”spitalizare” în Sfântu Gheorghe, Debrecen și Szentes sunt oglindite în primul său roman greu, cu titlul Unde ai fost, Adam? Marele roman Fotografie de grup cu doamnă a apărut mult mai târziu, când amintirile spitalizărilor maghiare au pierdut din claritate.

Există totuși chiar și în Fotografie de grup cu doamnă trimiteri molcome spre acel mic oraș maghiar, unde el s-a reîntîlnit cu viața civilă normală, fără bubuituri și grenade.


10 zile a stat Heinrich Böll în Sfântu Gheorghe primind îngrijiri medicale, fapt despre care în scrisorile sale nu scrie cu mare entuziasm.

– Nu o să uit frumosul parc din Sfântu Gheorghe, nu o să uit plimbările mele între civili, de care puteam să mă bucur zilnic în perioada de învoire de la spitalul militar, între orele 14-19. Vizitam des un brutar sas din oraș, unde am băut ceai și cafea, discutând îndelung cu familia lui – scrie Heinrich Böll într-o scrisoare trimisă familiei din Sfântu Gheorghe.

Monografiștii scriitorului menționează un caz interesant care s-a petrecut în acest orășel. Aici, în spital – sau la brutarul Krausz Eugen, pe strada Körösi Csoma Sándor nr. 20, unde avea acesta brutăria – Heinrich Böll s-a întâlnit cu o persoană care i-a povestit despre socialism și soarta, respectiv rolul muncitorimii în crearea unei lumi noi, postbelice.


Ajungând mai departe cu spitalul mobil, în orașul Szentes din Ungaria, scrisorile lui Heinrich devin tot mai revoluționare, observând îndelung munca de toate zilele a muncitorilor. Monografiștii cred, că această transformare – revelație - a tânărului caporal german într-un intelectual cu idei revoluționare a fost datorită unei persoane din Sfântu Gheorghe, mai mult ca sigur un camarad german rănit și el pe frontul de la Iași.

Sau datorită familiei brutarului Krausz de pe strada Körösi Csoma Sándor?

Cei care citesc încet, în liniște, lungul roman Fotografie de grup cu doamnă vor observa, că lunga descriere a muncii depuse de proletariatul de atunci i-a rămas și mai târziu în centrul atenției. La Sfântu Gheorghe este o brutărie cu oameni muncitori, în Fotografie de grup cu doamnă e un atelier de făcut coroane, ca și spațiu central al acțiunii.


Sus