Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Călimară / Legiunile românești ale lui Kossuth, Bălcescu și Cezar Bolliac

Legiunile românești ale lui Kossuth, Bălcescu și Cezar Bolliac

Cine s-ar fi gândit, că unul dintre poeții mei preferați va deveni nimeni altcineva, decât Cezar Bolliac. Asemănarea cu stilul lui Petőfi Sándor, înflăcărarea cu care ia apărarea celor oropsiți, săraci și iobagi, uneori par a fi chiar rândurile lui Petőfi, traduse în limba română. ”Jos cu tirania, jos cu regii, jos cu împarații!” Idei care răbufnesc din toate poeziile sale scrise în perioada revoluției europene din 1848-49. Pare că influența lui Petőfi ar fi fost mult mai serioasă, decât s-ar gândi multă lume...

”Austria a căzut, /Poloni, unguri și românii, S-or zdrobi de toți stăpânii, Jugul greu ce au avut...” Este rândul cel mai frumos al poeziei România solidară, scrisă de Bolliac la Szeged, în 1849, iulie.

Iată adevărată atitudine a românilor în primăvara europeană! 

          

”Austria a căzut, Poloni, unguri și românii, S-or zdrobi de toți stăpânii, Jugul greu ce au avut...”

În traducerea lui Bajor Andor: ”A magyarok velünk lesznek,/segítünk a lengyeleknek..."

Nu a fost deloc o coincidență, că Bălcescu a fost secondat la împăcarea cu Kossuth de la Szeged de Cezar Bolliac, acest pașoptist român patriot.

Marea întîlnire putea schimba istoria regiunii, deoarece în aceste tratative Bălcescu și Bolliac au căzut la înțelegere cu Kossuth în privința înființării a primelor două legiuni românești, care trebuiau să se alăture armatei revoluționare maghiare, îndreptând armele împotriva absolutismului, strigând în toate limbile: ”Jos cu tirania, jos cu regii, jos cu împărații!”

Interesantă ordonanța lui Kossuth, prin care dă instrucțiuni trezorăriei maghiare să pună la dispoziția lui ”Balcseszko Miklós” și „Bolliák Cézár Oláhországi küldötteknek” diferite sume pentru cheltuielile aferente.

Cum s-ar fi format istoria acestei regiuni multietnice, dacă legiunile românești într-adevăr s-ar fi format, și s-ar fi alăturat maghiarilor? Ce bătălii ar fi fost decisive atunci în luptele cu Rusia și Austria? 

Oare l-am fi auzit undeva într-o bătălie pe Cezar Bolliac și Petőfi Sándor recitând poeziile lor de luptă, încurajând armatele maghiaro-române în lupta lor împotriva Austriei și Rusiei țariste? 

Petőfi ar fi recitat: „Esküszünk, esküszünk hogy rabok tovább nem leszünk”, iar Cezar Bolliac: „Să bem, să bem, să bem/Că-i cu noi bătrânul Bem”...

"Teljen borral a pohár, Bem apó előttünk jár"

Și pe cai...Sus