Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Călimară / Adriana Macsut despre Székely Ervin și ”Carte de bucate și de dragoste”

Adriana Macsut despre Székely Ervin și  ”Carte de bucate și de dragoste” 

Născut în 1957, la Salonta, Székely Ervin, a urmat Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai“, din Cluj. . A fost timp de patru ani, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Actualmente e jurnalist la Radio România. Dincolo de cariera politică și jurnalistică, Székely Ervin s-a dovedit a fi și un scriitor talentat și până acum a publicat numeroase cărți. 

Ultima carte se numește Carte de bucate și de dragoste și a ieșit de sub tipar în 2019 la Editura Ratio et Revelatio din Oradea. Cartea pornește de la zicala populară ,,dragostea trece prin stomac” și realizează o îimbinare interesantă și plină de armonie între dragoste, creier și simțuri. Pe pagina sa de facebook, autorul în stil romantic, explică geneza volumului:
          
,,Un ucenic al maestrului bucătar Dobos C. József în 1884 a făcut o greșeală. Din această eroare s-a născut un tort care în scurt timp a devenit celebru în toată Europa. Care a fost greșeala care a dat naștere tortului Doboș, aflați din cartea Carte de bucate și de dragoste. Tot acolo găsiți și rețeta originală a desertului popular.”

Se spune din vremea în care zeii au separat androginul în barbat și femeie, ne căutăm perechea ideală spre a deveni din nou o ființă perfecță de care se tem zeii. Autorul reușește să descrie o femeie care îl face să se simtă bărbat, care nu este chiar Miss Unvers, dar este ursita lui: 

,,... am văzut-o pe ea, am devenit foarte bărbat! [...] O priveam tîmp pe cea care – gîndindu-mă acum – deși era frumușică, nu era chiar Miss Univers! Dar parcă avea semn în frunte că era a mea! O găsisem pe cea pe care o căutam, deși atunci nu știam nici măcar cum o cheamă. Cu toate acestea, eram sigur că ea avea să fie perechea mea!"


Acțiunea romanului ,,Cartea de bucate și de dragoste”, se petrece în Oradea, o urbe cu o îndelungată tradiție multiculturală, așa că se dovedește a fi un amalgam cultural și culinar precum și o încântare romantică pentru spirit și simțuri, adică o evadare necesară din tumultul apăsător al vieții cotidiene. 

Sus