Miercuri, 26 Iunie 2019
Miercuri, 26 Iunie 2019


Călimară / Erika Mărginean despre ”Mama lui Matia” (Mátyás anyja) de Arany János

Erika Mărginean despre ”Mama lui Matia” (Mátyás anyja) de Arany János

Volumul intitulat ”Balade” de Arany János este o antologie în versiunea românească de Petre Șaitiș, cu o prefață de Gavril Scridon, apărut în 1982, la Cluj-Napoca, prin grija editurii Dacia. Pe o vreme ploioasă și indecisă cum se poartă mai nou pe meleagurile mureșene, am răsfoit volumul și m-am oprit asupra baladei ”Mama lui Matia.” 
Ca să înțelegem balada e bine de știut cine sunt personajele celor 18 strofe, ce descriu ca într-o piesă de teatru, expedierea unei scrisori. Nu este o oarecare scrisoare, pentru că expeditorul este Szilágyi Erzsébet (1410-1484) soția guvernatorului ungur Hunyadi János, iar adresantul este fiul lor, I. Mátyás (Matei Corvinul), căzut în robie la Praga. În scrisoarea stropită cu lacrimile ei de mamă îndurerată îi transmite fiului vestea cea bună :


”Fiul meu /din Praga/Să nu pleci cumva/ Căci din /cea robie/ te-oi răscumpăra. Aur și /Argint eu/Da-voi pentru tine/Drumul tău /Spre casă/Inima-mi/o ține ”

Și îl roagă pe acesta să nu pornească la drum, ca să nu cadă pradă uneltirii. 

Pune ștampila neagră pe scrisoare și caută printre slugi oferindu-i calul și 100 de galbeni celui care va duce cel mai repede scrisoarea la destinatar. 

Unul dintre ei se oferă s-o ducă în șapte zile.

”Șapte ani înseamnă /asta pentru mine”. Altul promite să facă drumul în trei zile. ”Vai, trei luni /înseamnă/ să nu știu de dânsul”. Și de necaz îl invocă pe Dumnezeu, întrebându-l de ce nu i- a dat aripi și putere ca să-și poată alina dorul ajungând la fiul ei. 

Deodată apare un corb negru ce seamănă cu corbul de pe scutul lui Hunyadi, înhață scrisoarea și degeaba trag slugile cu pușca după el, omorând peste o sută de păsări, că acesta a dispărut cu scrisoarea.

Noaptea cineva bate la fereastră. E corbul negru, cu o scrisoare cu pecetea roșie. ”Mâna care a scris-o /Fie lăudată !”

Să înțelegem că scrisoarea cu pecetea neagră a ajuns cu viteza corbului la destinație și a revenit și cu răspuns de la fiul, după care plângea Szilágyi Erzsébet.

 

Sus