Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Călimară / Cu libov despre Doina Ruști și balonul cu aer (cald) al lui Apor Szabolcs

Cu libov despre Doina Ruști și balonul cu aer (cald) al lui Apor Szabolcs

Romanele traduse în limba maghiară scrise de Doina Ruști fac furori nu în România ci în Budapesta, unde și Lizoanca (Lizoanca tizenegy évesen) și Mâța vinerii (Ártó receptek) sunt în vogă. De luni întregi încerc să fac rost de variantele maghiare, dar deocamdată am în mână un alt roman al lui Doina Ruști, cel cu balonul cu aer (cald) al lui Apor Lukács Szabolcs, care pică din cer între țiganii boierilor din București, cândva în timpul fanariotului Alecu Moruzi.

Romanul este o revelație pentru cei care cu adâncă tristețe s-au obișnuit cu gândul, că literatura românească contemporană a devenit una așa de fragmentată, intelectualizată și supraredactată în timp și spațiu, că în sine, citirea  a devenit azi mai mult muncă, decât destindere benignă.

Este vorba de superbul roman netradus încă în maghiară cu titlul Manuscrisul fanariot, un roman plantat în perioada fanariotă, în apropierea anului 1795, într-un București unde robii țigani dau o culoare în plus orașului cu atmosferă turcă și greacă.
        

Însuși personajul principal, croitorul Leun este ”sudit”, adică ”străin sosit”, un tânăr aromân din Salonic, care se adaptează perfect lumii în care s-a născut, fugind de acasă cu banii mamei, cu zeci de buzunare secrete în haina cusută de el pentru drum. În București îl așteaptă noua sa viață zbuciumată, într-un oraș cu căleștile boierilor, soldaților timpului, piețelor de zdrențe, al țiganilor robi, al căror preț era între 5-12 taleri.

Aventură, istorie, balonul cu aer (cald) al lui Apor Szabolcs care pică din cer, vrăjitoara Tranca, ”țâțele negre” ale frumoasei țigănci Maiorca, pentru care amorezul nostru simpatic va lupta mult, este până la urmă un semi-happy end.

Romanul este plin de expresii vechi, expresii vlașe (aromâne), fenomene legate de cultura turcă și greacă, astfel glosarul de după cuprins este nu numai binevenit ci chiar un deliciu: arnăut, cihodar,baragladină,cealma,coftiriu, maghesnică,podar,săricică,tefterdar.

Dacă ar trebui să dau o parolă pentru a defini carte într-un singur cuvânt, aș spune: libov.

Libov: dragoste, pasiune.

Sus