Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Adriana Macsut Despre Móricz Zsigmond și ”Târg uitat de Dumnezeu”

Romanul ,,Târg uitat de Dumnezeu” de Móricz Zsigmond (1879 - 1942), tradus în limba română, prezintă viața monotonă din orășelul unde nu se întâmplă nimic. Dincolo de descrierea acestui loc uitat de Dumnezeu, unde toată lumea știe toul despre toată lumea, bărfele fiind singura distracție, apare un personaj nou, diaconul.

Eroii principali ai romanului sunt Veres Pál, învățătorul și soția, Laci fratele mai mic al învățătorului, judecătorul, diaconul, câțiva colegi și prieteni. Acțiunea propriu-zisă din care aflăm viața întregii comunități, se desfășoară în doar 48 de ore. Vizita noului diacon în casa învățătorului, reprezentantul elitei din târg, se termină cu o beție cruntă. 


Frumoasa soție a învățătorului, pusă la încercare de diaconul mai puțin pilit decât soțul, rămas peste noapte în camera unui elev, pregătește cititorul să înțeleagă că acțiunea abia de acum încolo va începe. Toți bărbații îi dau târcoale femeii, notarul, judecătorul, până și cumnatul său, mai tânărul frate al soțului. 

Măritată din interes, femeia începe să realizeze că și-a nenorocit viața alături de bătrânul învățător și în cele din urmă se lasă în brațele unuia dintre admiratorii ei. Acesta îl numește Bovary pe învățătorul, care nu pricepe nicicum de ce i s-a pus un nume străin?

Dacă veți citi romanul lui Móricz Zsigmond, intitulat ”Târg uitat de Dumnezeu” veți descoperi cine a reușit să se bucure de farmecele frumoasei soții a învățătorului!


Sus