Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Kiss Olivér: Perspectiva îmbogățirii rapide fără muncă – Ioan Slavici și Comoara (A kincs)

Kiss Olivér: Perspectiva îmbogățirii rapide fără muncă – Ioan Slavici și Comoara (A kincs)

O parabolă frumoasă, cu mesaj subliminal și moral asupra condiției omului simplu, căruia i se bulversează viața odată ce visul mult dorit se împlinește brusc: se îmbogățește de pe o zi pe alta.

Nuvela descrie în amănunt cum Duțu, țăranul muncitor, deși ani de-a rândul s-a împăcat cu condiția și starea socială pe care o avea, se îmbată, totuși, încetul cu încetul, cu mireasma bogăției. Dulce amăgire.

I se întâmplă exact ce-și dorește: în timp ce sapă, găsește o comoară. Desigur, viața i se schimbă radical. Exact ca o persoană simplă care devine, dintr-o dată, vedetă: neavând un caracter solid bazat pe o educație parentală și școlară adecvată, Duțu face greșeală după greșeală. În primul rând, nu împărtășește cu soția fidelă faptul că, într-adevăr, a găsit o comoară. O și minte spunând că merge la târg să cumpere animale. Mai mult, el ar fi dispus să comită crime pentru a o păstra. Se înhamă la ceva ce îl depășește: este mințit și furat de escrocii meschini din București.
     

Odată ce se întoarce în cele din urmă acasă, începe o adevărată buimăceală caragialiană: evenimentele grotești se petrec cu o rapiditate năucitoare, cititorul doar cu greu mai poate urmări succesiunea acestora.

Este, de fapt, o analiză la sânge a țăranului român, care are un suflet pur, dar neavând educația și cunoștințele necesare se lasă purtat de ispita diavolului numită îmbogățire rapidă.

Într-un fel nuvela lui Slavici îmi amintește de opera lui Móricz Zsigmond intitulată Rudele (A rokonok) în care Kopjás István locuiește în chirie la marginea orașului, față de mediul în care trăiește, are o condiție socială modestă. 


Este numit un fel de procuror-general, iar viața personală și familială se schimbă brusc: în rău. El este total și complet depășit de situație, nu are nici el tăria morală de a rezista diverselor tentații și presiuni sociale aduse de banii câștigați rapid.

Iluzia înavuțirii rapide fără muncă sau cea a depășirii imediate a statutului social îi amăgește și îi doboară pe ambii noștri protagoniști. Dar care dintre noi ar putea rezista tentațiilor și încercărilor?!

Sus