Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Călimară / Kurtág György (George Kurtag) – opt minute de aplauze pentru un bănățean la Scala din Milano

Kurtág György (George Kurtag) – opt minute de aplauze pentru un bănățean la Scala din Milano

Joi, 15 noiembrie a fost prezentată la Scala din Milano mult așteptata operă a bănățeanului de 92 de ani, celebrul Kurtág György (George Kurtag). Vestitul compozitor a surprins lumea muzicală clasică cu o decizie neașteptată legată de sintetizarea finală a lucrărilor sale compozistice, și anume prin compunerea unei opere postmoderne, având ca prim material literar antidrama lui Samuel Becket intitulată Sfârșitul jocului (Fin de partie/Endgame).


            Leigh Melrose și Frode Olsen în Fin de partie, Scala, MilanoMTI/AP/RUTH WALZ

Însăși drama fiind aparte – este vorba de o piesă de teatru numită adesea dramă absurdă –, iar Kurtág György un compozitor postmoderm, opera pusă în scenă la Scala din Milano era considerată de societatea muzicală ca și evenimentul cultural-muzical al anului.


                        Kurtág György la 90 de ani, în  2016-banMTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Kurtág György (George Kurtag) s-a născut la Lugoj (Lugos) în 1926, în orașul natal al lui Blaskó (Lugosi) Béla, cel care a făcut celebru în lumea filmului personajul Drakula. Micul Kurtág György a ajuns repede sub influența celuilalt gigant bănățean al muzicii clasice, Bartók Béla (născut la Sânnicolaul Mare/Nagyszentmiklós), considerându-se mai târziu un continuator al muzicii acestui compozitor cu renume mondial.

      

Kurtág György (George Kurtag) are – printre sutele de distincții – și cea mai mare și populară distincție culturală existentă în Ungaria, anume Premiul Kossuth, fiind considerat de lumea culturală maghiară – indiferent de opțiuni cultural-politice – cel mai important reprezentant al culturii maghiare în lume.


  Hilary Summers și Leonardo Cortellazzi în Fin de partie, Scala, Milano MTI/AP/RUTH WALZ

La sfârșitul operei Scala din Milano a aplaudat opt minute (!) premiera, Corriere della Sera notând că sunetul aplauzelor era să ajungă până în Budapesta, unde vârstnicul maestru (92 ani ) urmărea evenimentul internațional alături de soția sa (criticul său cel mai aprig), la radio.


                           Orbán Viktor și directorul operei Scala, Alexander Pereira.

La eveniment Ungaria a fost reprezentată de însuși primul ministrul Orbán Viktor, care considera evenimentul un succes extraordinar al muzicii clasice, care ar fi fost mult mult mai sărac fără fii Banatului, Bartók Béla și urmașul lui spiritual, Kurtág György (George Kurtag).

Sus