Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Cristian Sandache despre Rebreanu, Bologa și unguroaica Vidor Ilona

Cristian Sandache despre Rebreanu, Bologa și unguroaica Vidor Ilona

Ultima femeie din viața lui Apostol Bologa este țărăncuța unguroaică Ilona Vidor, fiica unui secui, care pentru a mai scoate un ban în plus, devenise în vreme de război - gropar. 

Fata e foarte tânără, semi-alfabetizată (tatăl o retrăsese de la școală, văduv fiind, pentru a-l ajuta în gospodărie) și se îndrăgostește de ofițerul român aflat în conflict sufletesc cu neamul căruia fata îi aparținea. După ce a rupt logodna cu sofisticata Márta (tot o maghiară) iritat până și de sunetele limbii acesteia, te-ai aștepta ca Rebreanu să-și cupleze eroul cu o româncă. 


Așa ar fi dat bine în anul Centenarului, dacă Rebreanu ar fi creat acum și ar fi dorit să-și înscrie manuscrisul pentru obținerea unui premiu. Rebreanu nu face asta, pentru că prin structură nu era nici demagog și nici șovin. Ilona va rămâne curând văduvă, pentru că dezertorul Bologa (care vrea să treacă în tabăra românilor  dușmanii istorici ai ungurilor) va fi prins și spânzurat. În fața Morții care abia așteaptă să-l cuprindă în brațele sale de plumb, socrul său Vidor plânge continuu. 

La fel fac și alți compatrioți de-ai săi, care înțeleg cât de fragilă e în fond ființa umană și cât de nevoie avem cu toții de iubire și pace... Rebreanu  din nou genial, nu doar prin măiestria literară, ci și prin mesajul profund umanist al artei sale...
Sus