Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Călimară / Da, mi-au dat lacrimile la spectacolul interetnic de la #Reactor!

O tăcere apăsătoare la început, privirile actorilor încremenite într-ale spectatorilor, o poveste personală, chiar și o disociere de real. Adică o lume văzută prin prisma sufletului actoricesc, mult mai sensibilă și receptivă la mișcările tectonice din spectrul dinamicii interetnice transilvănene.

O viziune cu mișcare, muzică, cântec, confesiune, umor așternut în cele mai neașteptate momente și stiluri, fin și stratificat. Un teatru devised, o piesă de teatru bazată pe o structură non-ierarhică, interetnică: actorii fiind români, maghiari, chiar și fele apă, fele víz. #Reactor de creație și experiment: 99,6%


O istorie personală din... Botoșani

Practic, ne-au segregat de la începutul piesei: cei care vorbesc românește să se așeze aici, spectatorii vorbitori doar de limba maghiară dincolo, străinii i-aci ni. :) Sigur, înțeleg, era ceva practic doar, căci subtitrările se făceau în trei limbi: română, maghiară și engleză.

Neghiobul de mine s-a îmbrăcat ca la teatru, spațiul de creație artistică de la Reactor, însă, este conceput altfel: actorul este spectator și invers. Nu de n-aș mai fi fost la asemenea reprezentații în trecut.

Mesajul artiștilor a fost unul pătrunzător: m-am lăsat dus de valul de emoții și am lăcrimat. Contrar cu cele scrise anterior nu am plâns, cu toate că nu m-aș fi simțit stânjenit deloc s-o fac. Artiștii au jucat bine, dar impactul nu se poate compara cu cel al unui film documentar. Și nici nu trebuie. Nici nu se poate, nici nu este, chiar, posibil. Personal prefer, însă, documentarul.

Muzică, creație,artă în 100 de minute în cadrul Centenarului. (Fotografii: Andra Salaoru)

Confesiunea cu cel mai puternic impact emoțional mi s-a părut cea a Oanei Mardare, „vinitura” din Bacău.  Sper să mergeți să vedeți piesa de la Reactor și să-mi dați dreptate sau să mă contraziceți!

                                                                        ***

Bravo, Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran!

Sus