Vineri, 20 Septembrie 2019
Vineri, 20 Septembrie 2019


Călimară / 99,6% și româno-maghiar de Centenar. Mai mult: teatru și interetnic…

Pur și simplu primesc un e-mail. Îmi arunc ochii pe subiect: Comunicat – 99,6% (Premieră). Vine de la Reactor de creație și exp… Mai mult nu încape în subject line. Îl deschid.

Zice așa: Bună ziua, Vă trimit atașat comunicatul de presă în limba maghiară, precum și cel în limba română, despre premiera spectacolului 99,6%, o creație colectivă a nouă artiști maghiari și români pe tema conviețuirii. Premiera va avea loc luni, 12 noiembrie, ora 19:00 la Reactor de creație și experiment. Vă invităm să participați. Vă rog să vă confirmați prezența printr-un reply la acest mesaj. Vă stau la dispoziție pentru detalii suplimentare despre acest subiect, care sper să vă trezească interesul. Mulțumim! O zi frumoasă, Oana Mardare.

Paf! Stau și mă minunez. Intens.

"Avem în comun 99,6% din materialul genetic. 99,6% din noi visează la aceleași lucruri, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferențiază. Construim ficțiuni și ne simțim în siguranță în ele. Ficțiuni în care suntem altfel decât ceilalți." - http://reactor-cluj.com/

Îmi plac foarte mult piesele de teatru oferite de cei neafiliați/independenți/alternativi. Am participat la mai multe reprezentații ale celor de la Create.Act.Enjoy – companie independentă de teatru, film și eveniment, dar și la Fabrica de Pensule – spațiul independent de artă contemporană. Mi-au plăcut.

Dar cum se ajunge acum, în anul de grație 2018 să se pună pe tapet, iarăși, problematica conviețuirii. Cei de la Reactor afirmă că este vorba despre „o creație colectivă a nouă artiști maghiari și români. Aceștia s-au întâlnit în preajma centenarului pentru a vorbi despre relațiile interetnice și despre lucrurile care îi apropie.” Mi-a venit în minte imediat excelentul lungmetraj Sârboaica/Srbenka, văzut recent la Sibiu în cadrul festivalului de film documentar Astra.

În film este vorba tot despre o piesă de teatru…

Citez din sinopsis: în iarna lui 1991,o fetiță de origine sârbă în vârstă de 12 ani a fost ucisă în Zagreb. 25 de ani mai târziu regizorul Oliver Frljiæ pune în scenă o piesă de teatru despre acest caz. Repetițiile devin ședințe de psihoterapie colectivă, iar Nina, o actriță de 12 ani, este de părere că războiul nu s-a sfârșit niciodată. Srbenka este un film despre agresiunea infantilă îndreptată asupra copiilor de altă naționalitate din Croația. Aflăm cum generația născută după război încearcă să facă față umbrelor întunecate ale istoriei.

Am plâns mult la acel film. Oare se va întâmpla la fel luni, 12 noiembrie, ora 19:00 la Reactor?

Sus